Ország-világ

2006.03.29. 00:00

Nyárigumi-választás: csak okosan, megfontoltan

A látszat azt mutatja, hogy télen veszélyesebb közlekedni. Éppen ezért gondolják sokan, hogy amelyik gumi jó a havas, csúszós utakra, az elég a nyári útviszonyok között is. Ez egyáltalán nincs így. A téli gumi pont olyan kedvezőtlenül viselkedik nyáron, mint fordítva.

Á. N. T.

A Goodyear mérései szerint száraz úton új téli gumikkal a fékút akár duplájára is növekedhet az új nyári garnitúrához képest. Ráadásul ez csak a legjobb esetben igaz, hiszen ritka, hogy új téli felszereléssel várjuk a tavaszt. A nyári gumiabroncsokra akkor érdemes áttérni, amikor a hőmérséklet tartósan 7 Celsius-fok fölé emelkedik. Gyakori kérdés tavasszal, hogy kell-e új garnitúra, vagy elegendő felszerelni az ősszel levetett készletet. A szakemberek szerint a nyári abroncsoknál akkor ajánlott a csere, ha a minimális mintamélység nem éri el a 2 millimétert. A gumiabroncsokat kopásjelző rendszerrel szerelik, mely a mintaárokba vulkanizált kis kitüremkedésekből áll. Ezek a mintázat kopásával láthatóvá válnak.

A gumiabroncsok cseréjével együtt érdemes megvizsgálni a szelepek állapotát is. Ha a szelepszög 25 foknál jobban eltér a gyári értéktől, mindenképpen indokolt a csere. A gumiszelepek öregednek is, a hajszálrepedéseken pedig levegő szivároghat el. A szelepek cseréje néhány száz forintos kiadást jelent, nem érdemes elhanyagolni. Ha nem teljes garnitúrát vásárolunk, akkor az új gumiabroncsokat a hátsó kerekekre kell szerelni. Ha az első kerekek elveszítik a kapcsolatot az úttesttel, a gépkocsi irányíthatatlan lesz, de megtartja a haladási irányát. Amennyiben a hátsó keréknél szakad meg a kapcsolat, az autó hátulja „kitör”. Ez kritikusabb helyzetet eredményezhet, mint az átmeneti kormányozhatatlanság.

A Goodyear felmérései szerint az európai autóvezetőknek évente átlagosan 141 napot kell vezetniük nedves úton. Gyakran történik baleset akkor, amikor száraz időszak után kezd esni az eső. A gyártók egybehangzó véleménye szerint a legveszélyesebb jelenség a vízen futás (aquaplaning), melynek balesetmentes kezelése a tapasztalt sofőröknek is komoly kihívás.

A négy évszakos, nyári és téli viszonyok között egyaránt használható gumiabroncsok vásárlását azoknak érdemes megfontolni, akik keveset használják az autójukat. A négy évszakos gumik speciális mintázattal rendelkeznek és különleges gumikeverékből készülnek. Ennek megfelelően a téli-nyári gumiváltás és a tárolás költsége megtakarítható. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában