Ország-világ

2006.03.23. 11:44

Olaszország veszélyes a választások végéig

Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmezteti az Olaszországba készülő turistákat, hogy nagy lesz a biztonsági kockázat a parlamenti, majd az önkormányzati választások miatt áprilistól júniusig a mediterrán országban. A felhevült légkört a nemzetközi terrorizmus is kihasználhatja, hasonlóan a 2004 tavaszi spanyolországi merénylethez.

BAMA

Ne szálljanak tömegközlekedési eszközre, kerüljék a tömeget, figyelmeztette Olaszországba utazó állampolgárait az amerikai külügyminisztérium, amely szerint a veszély egészen június 19-ig fennáll. Az aggodalom indokolt, és nem csak az amerikai turisták esetében, erősítette meg az olasz védelmi miniszter és külügyminiszter is. A közszolgálati rádió római tudósítójának jelentése szerint a héten hozták nyilvánosságra az olasz hatóságok például, hogy egy muzulmán terrorista csoport a milánói metró felrobbantását tervezte. De nem kell hogy terroristák kövessenek el merényletet, nélkülük is van elég feszültség országszerte, főleg a nagyobb városokban. Egymást követik az olasz szélsőbal és szélsőjobb tüntetései, amelyek rendszerint utcai harcokká alakulnak, sok kárt és sebesülést okozva.

Egyébként Magyarországhoz hasonlóan Itáliában is április 9-én lesznek a parlamenti választások, és most először szavazhatnak a külföldön élő olaszok is. Április 9-én 50 millió szavazót várnak az urnákhoz, külföldön pedig további három és félmillió olyan olasz állampolgár voksolhat, akinek állandó lakhelye nem Olaszország területén van. Ők március 22-től március 30-ig szavazhatnak a konzulátusokon keresztül kapott választólappal, amelyet egy előre felbélyegzett borítékban küldhetnek vissza az anyaországba. Voksaikat az olaszországi választásokkal egy időben számlálják össze. A külföldi olaszok nemcsak miniszterelnök-jelöltet és pártot választanak, hanem 12 saját képviselőt és hat szenátort is, akik a római parlamentben képviselik majd az érdekeiket. A külföldi olaszok soraiból 274 jelölt indul négy szavazókörzetben: Európából, Ázsiából, Afrikából, Óceániából, Dél- és Észak-Amerikából. A külföldi olaszok szavazati jogát a Berlusconi-kormány vezette be, amelyben külön miniszter felelős a határokon túl élő állampolgárokért. Mivel most lesz az első alkalom, még nem tudni, hogy a három és félmillió külföldi olaszból hányan élnek majd ezzel a jogukkal. A lelkesedés nagy, a konzulátusok alig bírják az érdeklődők ostromát, derült ki a római tudósításból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában