Ország-világ

2006.03.10. 18:51

Színek szerepe a nemi nevelésben

Gyermekünk születésének pillanatában elkezdődik nemi identitásuk kialakítása. Már a kórházban csuklójukra kötött azonosító szalag is egyértelművé teszi környezetük számára, hogy fiúcska vagy kislány érkezett. Az ismerősöknek küldött képeslapok, a babalábakra kerülő zoknik színe is a csecsemő nemét tudatja a külvilággal.

Bánky Bea

A kutatók megfigyelése szerint kezdettől fogva másként viselkedünk a gyermekekkel. A kislányokra például többet mosolyog az anyukájuk. Ranschburg Jenő gyermekpszichológus egy előadásában kifejtette: hat éves korig lánynak jobb lenni, később fiúnak. A kislányokkal eddig a korig toleránsabb a környezetük, gyakran ajnározza őket. Ezzel szemben a kisfiúk kalandvágya kezdetben „rosszaságnak”, tűnik, később viszont élelmességnek, kíváncsiságnak. A kékbe – a fiúk színébe – bugyolált gyermekek azonban kezdetben erős szociális nyomás alatt vannak. Nem sírhatnak, ha elesnek és megütik magukat. A gyermekkori „sebesülések” szerzésekor a felnőttek nem győzik ismételgetni: katonadolog.

[caption id="" align="alignleft" width="210"] Nem a színeknek, inkább az azokhoz társított viszonyulásnak van jelentősége.
[/caption]Dr. Almási Kitty családterapeuta szerint nem annyira a színeknek, mint az ezekhez társított viszonyulásnak van jelentősége. „Valójában 2-3 éves korban vagy még később derül ki markánsan a fiú és a lány közötti különbség a gyermekek számára. Az óvodás fiúk már felfigyelnek arra, hogy a lányok másképp öltözködnek, más játékokkal játszanak, mint ők. A lányok is eltávolodnak a kisautókat tologató fiúktól” – mondja a szakember. Ezek természetes folyamatok, ám a nemi szerepekre való felkészítésben előforduló zavarok a későbbiekben komoly problémákat okozhatnak.

„Szegényebb családokban előfordul, hogy jobb híján a nővér kinőtt ruháiba öltöztetik a fiúgyereket. Az óvodában lányos ruhákban megjelenő kisfiút társai kicsúfolhatják, és ez mély lelki sebeket okozhat neki” – mondja Almási Kitty.

Azokban a családokban, ahol a szülőknek már a fogamzás pillanatában határozott vágyuk, hogy fiuk szülessen, és mégis kislány érkezik, előfordul, hogy a gyermeket valódi nemét figyelmen kívül hagyva nevelik. A fiúsan nevelt lány nőiessége így nem tud kibontakozni – még felnőttkorában sem. Akadnak szülők, akik a semleges politikát választják a gyermeknevelésben: következetesen kerülik a gyermek nemét egyértelművé tevő színeket, a rózsaszínt és kéket. Inkább sárga, piros, zöld ruhákba öltöztetik a csemetéket. A szakértő szerint ez nem okoz a gyerekek személyiségfejlődésében zavarokat. Az viszont már problematikus, ha a szülők azért választják ezt a stratégiát, mert az anya nem nőies, az apa pedig nem férfias jelenség, vagy a szülők teljesen elutasítják a nemiséget.

A fiúk és lányok közötti következetes különbségtétel Almási Kitty szerint hasznos, és a különböző nemi szerepekre való felkészülést segíti. A jutalmazásban és a büntetésben azonban nem szabad különbséget tenni a lány- és a fiútestvér között. Ez ugyanis felerősíti a testvérféltékenységet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában