Ország-világ

2006.03.25. 00:00

Sztrájk az atomerőműben

Ihárosi Ibolya

Sztrájkot kezd hétfőn a Paksi Atomerőmű műszakos dolgozóinak szakszervezete, miután a vezetéssel tegnap sem sikerült megállapodnia az idei béremelésről. A minimális szolgáltatásról megegyeztek, így az erőmű teljesítménycsökkenése 72 órán keresztül ötszázalékos lesz – közölte Kovács József, az erőmű vezérigazgatója.
Berkes Sándor, a hatszáz tagot számláló Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) elnöke kifejtette: követelésük változatlanul tízszázalékos alapbéremelés, valamint 2010-ig évi ötszázalékos uniós felzárkóztató alapbéremelés. Ugyancsak ragaszkodnak az üzleti terv túlteljesítéséből adódó nyereség felének keresetarányos felosztásához. A műszakos dolgozók nettó alapbére nem éri el a százezer forintot.
A többi szakszervezet a sztrájkot nem támogatja. Kovács József, az atomerőmű vezérigazgatója tegnap elmondta: a munkáltató ötszázalékos átlagkereset-növekedést ajánlott. Ezen felül az idén minden dolgozónak csaknem egymillió forint jóléti és szociális juttatás járna. Mint mondta, elfogadhatatlannak tartják a bértárgyalás közbeni sztrájkot. Kovács hangsúlyozta: a munkabeszüntetés nem veszélyezteti az áramellátást és a nukleáris biztonságot.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában