Ország-világ

2006.03.17. 13:13

Űzd az ördögöt!

Minden kétséget kizáróan az ördögűzés áldozata lett az a 23 éves apáca, akiből egy ortodox kolostorban próbálták meg kiűzni a gonoszt. Keresztre feszítették, szájába törülközőt tömtek, éheztették. A most nyilvánosságra hozott törvényszéki jelentés szerint, az ördögűzés végzett Irina nővérrel.

Szőke László

„Semmiét sem törtük el, csak kikötöztük kezét-lábát”
A 23 éves, árvaházban felnőtt lány három hónappal halála előtt látogatta meg barátnőjét a Vaslui megyében, Tanacu községben működő Szentháromság ortodox kolostorban. A barátnő, főapáti támogatással meggyőzte Maricica Irina Cornici-ot, vonuljon be ő is. A könnyebb élet reményében az ajánlatot Irina elfogadta.

[caption id="" align="aligncenter" width="220"] Az ördög horrorfilmben is fellép
[/caption]

Egy hónapja volt a kolostor lakója, amikor az első krízise volt. Orvos látta, azt is, hogy kezén és lábán erőszak nyomai vannak – mégis visszaengedte későbbi gyilkosai közé. Tavaly június 10-én újabb – feltehetően epilepsziás – rohama volt Irinának, háromnapi elzártság után sem szűntek rohamai, ezért a kolostor pópája négy apáca segítségével kereszthez láncolta, szájába törülközőt tömtek, és megvonták tőle az ételt, italt is. A lány három nap múlva, kómába esett, végül szívinfarktus végzett vele.

A törvényszéki orvosok a napokban közzétették, hogy az embertelen bánásmód végzett Irina nővérrel. A szakértők kiderítették, hogy Irina nővért az erőszakos bánásmód, a fokozatos dehidratálódás, a vérnyomáscsökkenés és a szervek fokozatos leépülése vitte halálba. A jelentésben az is helyet kapott, hogy az apáca már halott volt mikor a mentősök a kolostorhoz értek.

A kolostor főapátja állítja, lelkipásztori szempontból korrekt, nagyon korrekt módon jártak el. Egymást követően háromszor is misét mondtak érte, és megpróbálták kiűzni belőle az ördögöt. Semmiét nem törtük el, csak a kezénél és lábánál fogva megkötöztük – nyilatkozta Daniel főapát.

Nem egyedi eset
Amerikában saját szülei öltek meg egy hatéves, törött gerincű kislányt egy évvel korábban. A kislányra egy motelban találtak rá a rendőrök. Az atlantai rendőrség szóvivője, bár egyértelműen nem nevezte ördögűzésnek az esetet, nem zárta ki, hogy valamilyen démontalanítási szertartás áldozata lett a kislány. Erre utalt az is, hogy az elhunyt kislány holttestét a Bibliából kitépett lapokkal borították.

Ördögűző tanfolyam
A keresztény egyházak keleten és nyugaton is nagyon is komolyan kezelik az ördögűzést. A római Gregoriana katolikus egyetemen külön tantárgy az exorcizmus. Az ördögűzés tehát nem a múlté. II. János Pál is úgy látta, hogy az ördöggel való küzdelem még ma is aktuális. A sátán még ma is jelen van a világban. A lengyel pápa maga is hajtott végre ördögűzési szertartást.

Hogy a Vatikán komolyan gondolja az ördögűzés-ügyet, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a római Regina Apostolorum Pápai Egyetemen februárban ért véget az Ördögűzők Nemzetközi Szervezete, illetve Gabriele Amort atya szakmai felügyelete alatt egy ördögűző továbbképző tanfolyam. A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel ismételték meg a tanfolyamot. A szervezet elnöke, a 80 éves olasz Amort atya 15 év óta űz ördögöt. Az év 365 napján foglalkozik ezzel, és eddig több mint 40 ezer megszállottat szabadított meg a sátáni erőktől.

Az ördögűzésben segít a modern technika is. Amort atya saját bevallása szerint telefonon is kiválóan tud ördögöt űzni. Szerinte a Gonosz tárgyakat, állatokat, épületeket is megszállhat.

Ördögűzője válogatja
Nagy különbségek vannak az ördögűzők között. A romániai ortodox pópa és segítőtársai szakmából megbuktak, de például az egyházból majdnem kicsapott Milingo afrikai püspököt kiváló ördögűzőként jegyzik katolikus körökben. Bár módszerei teljesen eltérnek azoktól, melyeket Amort atya használ. Milingo előtt heves rángatózásba kezd az ördög a megszállt testben, az olasz Amort atya színe előtt kevésbé kap epilepsziás rohamot a ’beteg’. Hiába na, módszerek és módszerek között különbség van.

Profik és amatőrök
Kétség nem fér ahhoz, hogy a történelmi egyházaknak előjogaik vannak ördögűzésben. És szakmai tapasztalatuk, hiszen Jézus is űzött ördögöt. Ha tehát rontás gyanúja üti fel a fejét a családban - és a történelmi egyház képviselőiben nincsen bizodalom -, akkor ott vannak a boszorkányok. Magyarok is vannak szép számmal, létre is hozták a Magyar Boszorkányok Szövetségét.

Azért nem árt az óvatosság: nehogy úgy járjunk, mint egy osztrák asszony, aki 5000 eurónál vélte úgy, túlságosan gyakran szállja meg az ördög, a kiűzés nem ér ennyit, s németes pontossággal rendőrt hívott. A modernkori boszorkány nem igazán tudta igazolni a zsúfolt ördögi programot páciense testében...

Ördögűzés a római katolikus egyház tanítása szerint:

Amikor az Egyház nyilvánosan és tekintéllyel Jézus Krisztus nevében kéri, hogy egy bizonyos személy vagy tárgy oltalmat nyerjen a Gonosz befolyása ellen és kikerüljön uralma alól, akkor ördögűzésről van szó. Jézus űzött ördögöket, és az Egyház tőle kapta a hatalmat és a megbízást az ördögűzésre. Az ördögűzés egyszerű formában a kereszteléskor történik. Ünnepélyes, úgynevezett "nagy ördögűzést" (exorcismus) csak püspöki engedéllyel rendelkező pap végezhet. Okosan kell eljárni, és az Egyház által fölállított szabályokat szigorúan be kell tartani. Az ördögűzés arra szolgál, hogy kiűzze a gonosz lelkeket, vagy megszabadítson a gonosz lelkek befolyásától, mégpedig annak a lelki hatalomnak erejével, amit Krisztus bízott Egyházára. Egészen más a helyzet a betegségekkel, elsősorban a pszichés betegségekkel; ezek gyógyítása az orvostudományra tartozik. Fontos tehát ördögűzés előtt megbizonyosodni arról, hogy valóban a Gonosz jelenlétéről, és nem betegségről van szó. (A KATOLIKUS EGYHÁZ KATEKIZMUSA)

Szőke László Ördögűzés a római katolikus egyház tanítása szerint: Amikor az Egyház nyilvánosan és tekintéllyel Jézus Krisztus nevében kéri, hogy egy bizonyos személy vagy tárgy oltalmat nyerjen a Gonosz befolyása ellen és kikerüljön uralma alól, akkor ördögűzésről van szó. Jézus űzött ördögöket, és az Egyház tőle kapta a hatalmat és a megbízást az ördögűzésre. Az ördögűzés egyszerű formában a kereszteléskor történik. Ünnepélyes, úgynevezett "nagy ördögűzést" (exorcismus) csak püspöki engedéllyel rendelkező pap végezhet. Okosan kell eljárni, és az Egyház által fölállított szabályokat szigorúan be kell tartani. Az ördögűzés arra szolgál, hogy kiűzze a gonosz lelkeket, vagy megszabadítson a gonosz lelkek befolyásától, mégpedig annak a lelki hatalomnak erejével, amit Krisztus bízott Egyházára. Egészen más a helyzet a betegségekkel, elsősorban a pszichés betegségekkel; ezek gyógyítása az orvostudományra tartozik. Fontos tehát ördögűzés előtt megbizonyosodni arról, hogy valóban a Gonosz jelenlétéről, és nem betegségről van szó.

(A KATOLIKUS EGYHÁZ KATEKIZMUSA) Az ördög horrorfilmben is fellép -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában