Ország-világ

2006.03.21. 12:48

Vége az RMDSZ monopóliumának?

A bukaresti konzervatív Cotidianul napilap nagy terjedelemben foglalkozik a romániai magyar hatalmi átrendeződéssel. A lap szerint ugyanis Traian Basescu román államfő székelyudvarhelyi látogatása megbontja az RMDSZ monopóliumát Romániában.

Szőke László

A romániai magyarság új, most már komolyan vett politikai szereplővel bővült: a Magyar Polgári Szövetséggel és annak vezetőjével, Szász Jenővel.

RMDSZ-félelmek
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti frakciójának vezetője, Verestóy Attila kijelentette, hogy Traian Basescu székelyudvarhelyi látogatása egy hamis RMDSZ-alternatíva létrehozását jelentette.

Nem Szász Jenőt, hanem Orbán Viktor barátját választották az emberek Székelyudvarhelyen – véli Verestóy, aki szerint „Nem egyszerűsíthetjük le a dolgokat arra, hogy az államfői legitimizációval megszületett az RMDSZ nagy alternatívája”.

Verestóy szerint az RMDSZ-t át kell szervezni, ha nem így cselekednek megtörténhet az is, hogy a következő választásokon a párt veszíteni fog, hiszen az elnöki legitimizáció és a magyarországi jobboldal támogatásával többen fognak az MPSZ-re szavazni, mint a 15 éve működő RMDSZ-re.

Markó Béla RMDSZ-elnök a hétvégi Szövetségi Küldöttek Tanácsának ülésén rosszallóan nyilatkozott amiatt, hogy a Szász Jenő és Traian Basescu találkozóján nem került szóba szinte semmilyen magyarságot érintő probléma, így az autonómia sem.

Első alkalom különben, hogy az RMDSZ csúcsvezetése elismeri, hogy Szász Jenővel és az általa vezette Magyar Polgári Szövetséggel – az RMDSZ által folyamatosan radikálisoknak nevezett szervezetekkel – számolni kell.

Radikálisok és mérsékeltek
A lapban szakértőként megszólaltatott Bányai Péter többek között azt mondja, hogy az Erdélyi Magyar Nemzet Tanácsot (EMNT), a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) és a Magyar Polgári Szövetséget (MPSZ) radikálisnak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget pedig mérsékeltnek nevezni túlságosan egyszerű. Tény, hogy az előbbi három szervezet hangvétele népi-nemzetibb, de revizionistának nem nevezhető. Az RMDSZ is radikálisabb lenne parlamenten kívül, az MPSZ pedig mérsékeltebb, ha a törvényhozásban lenne.

Smaranda Enache, a Pro Európa Liga elnöke a Cotidianul-ban elveti azt, hogy egyenlőségjelet lehetne tenni az ultranacionalista Nagyrománia Párt és az MPSZ vagy SZNT közé. Utóbbiak ugyan a magyar kisebbség érdekeit képviselik, de nem románellenesek, míg azt nem lehet elmondani a Corneliu Vadim Tudor vagy Gheorghe Funar pártjáról, hogy ne lennének magyarellenesek. Tehát a ’radikálisnak’ nevezett magyar szervezetek egy nemzeti kisebbség érdekeit képviselik ugyan, de nem a románok ellenében.

Az államfő üzenete
A Traian Basescu román államfő és a Szász Jenő között lezajlott találkozók értelmezésében szinte egybehangzóan fogalmaz a bukaresti média: a román államfő tárgyalópartnernek ismeri el a Szász vezette magyar szervezeteket, és azt üzente az RMDSZ-nek, hogy van már alternatívája a romániai közéletben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában