Ország-világ

2006.03.22. 18:22

Verseny az orosz gázért és olajért

Vlagyimir Putyin pekingi tárgyalásain megállapodtak abban, hogy Kínába évenként 60-80 milliárd köbméternyi gáz érkezik Szibériából. Két vezeték épül: az egyik Nyugat-Szibériából Mongólia felől, a másik Szahalinról érkezik majd Kína keleti részébe. Peking ugyancsak érdekelt kőolajvezeték építésében, miután egyelőre az importált olaj vasúton érkezik Oroszországból.

E. Cs.

Vlagyimir Putyin versenyezteti az EU-t Kínával az orosz gázért, írják a moszkvai lapok. A Vremja Novosztyej szerint az elnök információs bombát robbantott a gáztémában, ismét támogatva a Gazprom diplomáciai játékát. Az orosz monopólium egyrészt a lehető legjobb gázeladási feltételeket igyekszik kisajtolni Kínából, másrészt pedig értésére adja Európának: a partnerviszony ellenére nemcsak az Egyesült Államokkal, hanem Kínával is versenyeznie kell az orosz energiaforrásokért.

A Nyezaviszimaja Gazeta más oldalról, az európai szállításoktól való orosz függés fényében szemlélte a Kínával kötött megállapodásokat. Oroszország komolyan érdekelt a kilépésben a dél- és délkelet-ázsiai piacokra, hiszen az Európai Bizottság a napokban megvitatja a gázimport-útvonalak diverzifikálását az Oroszországtól való függés mérséklésére, mondta a Troika Dialog tőzsdeügynökség elemzője a lapnak. A szállítások átterelésének lehetősége fontos Oroszország számára, amely mint szállító egyelőre az európai exportra van utalva, mutatott rá Valerij Nyesztyerov, feltételezve: az új tervezetek körvonalazása lecsillapíthatja az európaiakat, akik egyelőre készek akár drágább gázt is importálni, csak az ne legyen orosz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában