Ország-világ

2006.03.09. 00:00

Virággal szépítik hazánkat

Azon településeket díjazza a Magyar Turisztikai Hivatal, amelyek a legtöbbet teszik környezetük vonzóvá tételéért.

BAMA

Környezetünk sokkal szebb, ha virág díszíti, és érdemes  mozgalom keretében is országra-világra szólóvá tenni ezt a szép szokást. Erre jöttek rá azok, akik elindították az Entente Florale Europe nemzetközi versenyt, amihez hazánk is csatla-kozott1990-ben a  turizmus akkori „gazdája”, az Országos Idegenforgalmi Hivatal támogatásával. Az 1994-ben meghirdetett magyarországi verseny kezdeményezője ugyancsak a turisztikai szakma volt – hangsúlyozza Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter. Azóta 3 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzérmet szereztek magyar települések a nemzetközi versenyen. Aranyérmet nyert Siófok, Géderlak, Kaposvár, ezüstéremben részesült többek között Tata, Balatonszárszó, Makó, bronz elismerést szerzett Sárvár, Ivánc és Ruzsa település.

Ez a verseny mindmáig a turisztikai szakmától kapja a legjelentősebb támogatást, amire a jövőben is számíthat. Ennek legfrissebb bizonyítéka, hogy a miniszter által felügyelt Magyar Turisztikai Hivatal különdíjat alapított. Ezt a jövőben azok a települések kapják, amelyek adott esztendőben a legtöbbet tették a vendégváró környezet megteremtéséért. Hiszen ez javítja a turizmus feltételeit, növeli vonzerejét. Nyilvánvaló, hogy gondozott, szép környezetben szívesebben pihennek az emberek.
A díj egymillió forintos pénzjutalommal jár majd. Az összeget a település szépítésére kell fordítani. Jutnia kell belőle a műemlékek, fürdők és más vendégváró, vendégvonzó nevezetességek környezetének ápolására, gondozására, szebbé tételére is. Az a település, amelyik elnyeri a díjat, ezen felül még promóciós támogatásban is részesül. A Nagy Ízutazás kampányához és a Virágos Magyarországért versenyhez kapcsolódva – régiónként egy-egy díjat ajánlanak fel azoknak az éttermeknek, amelyek a legtöbbet tették a kulturált, rendezett, növényekkel és virágokkal díszített vendégváró környezet kialakításáért. A versengésbe azok az éttermek kapcsolódhatnak be, amelyek részt vesznek a Nagy Ízutazás programban.

A Virágos Magyarországért mozgalom legfőbb értéke azonban az a mozgósító erő, amely az abban részt vevő települések apraját-nagyját „csatasorba” állítja. Mindenkinek akad ilyenkor munka, aki valóban tenni akar saját környezete esztétikusabbá, tisztábbá tételéért. Legörvendetesebb tény, hogy a mozgalomhoz csatlakozó települések száma évről évre látványosan nő. Az idei évre kiírt versenyre felhívás itt letölthető. A jelentkezési határidő 2006. május 15. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában