Ország-világ

2006.04.03. 15:04

A spanyolok elismerték a katalánokat nemzetként

A spanyol parlament alsóháza elfogadta Katalónia autónómia-tervét. A 189 igen és 154 nem szavazattal jóváhagyott dokumentum a katalán régió kormányzatának az eddiginél jóval több jogot ad a tartomány pénzügyei feletti ellenőrzésre, adta hírül az euractiv.hu hírportál.

BAMA

A spanyol történelemben először ismerik el nemzetként Katalóniát. A parlamenti döntést megelőzően a spanyol alkotmányozó bizottság elfogadta a "nemzet" szó használatát a katalán autonómiáról szóló okiratban. A katalánok azzal indokolták a kifejezés létjogosultságát, hogy a régiónak saját nyelve, kultúrája és több más nemzeti jellegzetessége van.

Az "estatut"-nak nevezett dokumentum ellenzői attól tartanak, hogy olyan folyamat indulhat el, amelynek Spanyolország szétesése lesz a vége. A radikális nézetet vallók meghirdették a katalán termékek bojkottját. A belpolitikai vita hevességét jelzi, hogy a spanyol hadsereg volt parancsnokát januárban le kellett váltani, mert azzal fenyegetőződött, hogy beveti a hadsereget, ha erre lesz szükség ahhoz, hogy megakadályozza az általa alkotmányellenesnek tartott katalán tervek megvalósítását. Az ellenzékben lévő konzervatív Néppárt minden törvényes eszközt megragadott az autonómia szélesítésének megakadályozására, miközben a katalán koalíciós vezetés részét képező nacionalista Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) meg azért nem találja elfogadhatónak a dokumentumot, mert az szerinte nem megy elég messze. A dokumentumot a spanyol törvényhozás felsőházának is jóvá kell hagynia, majd - várhatóan júniusban - népszavazáson kérik ki róla a katalán polgárok véleményét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában