Ország-világ

2006.04.14. 13:12

Hosszabb munkaidő ugyanannyi bérért

Az eddiginél hosszabb munkaidőben dolgoznak ezentúl a Volkswagen németországi üzemeiben az alkalmazottak ugyanannyi bérért. Ráadásul a munkaidő elnyújtása miatt húszezer dolgozó fölöslegessé is válik.

BAMA

A Focus című német magazin megtudta, hogy a Volkswagen vezetősége úgy akar úrrá lenni a vállalat egyre súlyosbodó gondjain, hogy meghosszabbítják a munkaidőt és a fölöslegessé váló munkaerőtől megszabadulnak. Az új munkaügyi tervezetet állítólag jövő héten hozzák nyilvánosságra. 

Annyi mindenesetre már biztosnak látszik, hogy a mostani heti 28,8 órás munkaidőt a jövőben 35 órára növelik, de a dolgozók egyetlen fillérrel sem fognak több fizetést kapni. Mivel kevesebb emberrel tudják elvégeztetni így a munkát, az előzetes felmérések szerint húszezer dolgozó fölöslegessé válik a németországi üzemeikben. A szanálás leginkább a wolfsburgi központot érinti majd: ott a jelenlegi 50 ezer dolgozóból ötezret akarnak utcára tenni. Mint a Focus megtudta, a VW brüsszeli üzemét teljesen be is akarják zárni, ami szintén ötezer embert érint. A németeknek annyi vígasz jut, hogy a brüsszeli gyár tevékenységét a kihasználatlan németországi üzemekbe telepítik át. A VW vezetősége pedig állítólag ígéretet tett az érintett szakszervezeteknek, hogy a létszámleépítéssel párhuzamosan a megmaradó dolgozóknak valamilyen mértékű foglalkoztatási garanciát vállal a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában