Ország-világ

2006.04.05. 13:03

Vérdíj a baltás gyilkosra

Írásban figyelmeztette a Fővárosi Bíróságot az azerbajdzsáni magyar nagykövetség, hogy az egyik jelenleg is zajló per vádlottjára vérdíjat tűzött ki egy örmény párt vezetője.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignright" width="180"] A vádlott a bíróság előtt megbánta, de csak részben ismerte el tettét – fotó: Kallus György
[/caption]Perbeszédekkel folytatódott Ramil Saharov Sahib büntetőpere a Fővárosi Bíróságon, ám mielőtt az ügyészek és védők szóhoz juthattak volna, Vaskuti András bíró meglepő információkat tartalmazó dokumentumot ismertetett. A vádlott Ramil Saharov Sahib azerbajdzsáni főhadnagy, aki 2004 februárjában baltával lefejezett egy alvó örmény katonát. A korábban is nagy nemzetközi sajtó- és diplomáciai érdeklődést kiváltó tárgyaláson ismertetett iratban az azerbajdzsáni magyar nagykövetség tájékoztatta a bíróságot. Az ismertetett dokumentum azt tartalmazta, hogy az örmény Haladó Párt elnöke egy gyűlésen 125 ezer dollárt ajánlott fel annak, aki a Magyarországon eljárás alá vont férfival végez. Vélhetően ennek az információnak köszönhetően erősítették meg Ramil Saharov Sahib védelmét, akire öt kommandós és két őr vigyázott a tárgyalás alatt.

A volt katonatiszt az ügyészség vádja szerint egy múltban gyökerező örmény–azerbajdzsáni ellentét miatt végzett áldozatával. A fiatal főhadnagy 1992-ben tanúja volt szülőhazájában egy vérengzésnek, amelyben több rokona vesztette életét. Később a rendőröknek azt vallotta: azért lépett be a hadseregbe, hogy minél több örményt megölhessen. A vádlott Magyarországra angolnyelv-tanfolyamra érkezett, ám azt nem tudta, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen örmények is részt vesznek a képzésben. A bíróságon azt vallotta: próbálta kerülni őket, ám több kisebb összetűzésbe került velük. A helyzet – állítása szerint – akkor mérgesedett el, amikor meghallotta: az örmények hazája zászlaját szidalmazzák. Ekkor elment egy áruházba, vett egy baltát, amivel az éj leple alatt rátámadt az egyik alvó örményre, és gyakorlatilag lefejezte. Az ügyészség szerint egy másikat csak azért nem bántott, mert az ajtaját zárva találta.

Az azerbajdzsáni férfi azonban tagadta, hogy meg akarta ölni ezt a katonát is. A perben korábban hangoztatta: megbánta tettét, ám vitatta, hogy az különösen kegyetlen volt. Az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztést kért Ramil Saharov Sahibra előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és emberölés előkészülete miatt. A vádindítvány szerint harminc év múlva engedhetnék ki a rácsok mögül. A sértett jogi képviselője viszont azt kérte, haláláig maradjon börtönben az elkövető. A védőbeszédek után várhatóan jövő héten hirdetnek ítéletet a perben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában