Ország-világ

2006.04.18. 00:18

Veszélyben az egyedülálló idősek

Gyakran a gyanútlan áldozat mutatja meg a készpénz tárolási helyét a bekéretőző idegeneknek. A rejtekhelyeket aztán a tolvajok távozása után üresen találják.

Vég Márton

Egy nemrég nyilvánosságra hozott rendőrségi jelentés adatai szerint az elmúlt évben több mint 224 ezer ember vált különböző típusú bűncselekmények áldozatává Magyarországon.

[caption id="" align="aligncenter" width="220"] Kiszolgáltatottságuk miatt veszélyeztetettebbek
[/caption]

Bár első hallásra elég riasztónak tűnik ez a szám, van pozitív olvasata is a bűnügyi statisztikának: 11 ezerrel kevesebben szerepelnek a bűncselekmények sértetti oldalán, mint 2004-ben. Nem változott viszont az áldozatok nemek szerinti megoszlása, hiszen továbbra is 63 százalékban férfiak, és 37 százalékban nők voltak a bűncselekmények szenvedő alanyai.

Áldozati oldalról kiemelt figyelmet érdemelnek a nők, a gyerekek, az idősek, a fogyatékkal élők, a hajléktalanok és a hazánkba látogató külföldiek, akik a bűncselekmények elkövetése szempontjából veszélyeztetett csoportok közé tartoznak.

A nők ellen elkövetett több mint 83 ezer bűncselekmény gyakori színtere a család. A családon belül történt erőszakos jogsértések döntő többségben testi sértések, amelyek gyakran párosulnak nemi erkölcs elleni támadással is. Emellett a bűnözők előszerettel használják ki a gyengébbik nem védtelenségét, így a nők gyakran válnak lopás, rablás áldozatává.

Örvendetes csökkenés tapasztalható (18 ezerről 14 ezerre) a kiskorúak ellen elkövetett bűncselekmények számában. Ennek egyik fő oka, hogy a tiltott pornográf felvételekkel kapcsolatos visszaélések esetében ezelőtt csak kevés alkalommal sikerült felgöngyölíteni a bűnözői hálózatokat. Valamivel nőtt azonban a fiatalok kárára elkövetett lopások előfordulása, ami annak is köszönhető, hogy a gyerekek a mindennapok során egyre nagyobb érékeket tartanak maguknál, így gyakran lába kél a mobiltelefonoknak, illetve márkás ruhadaraboknak.

Továbbra is első számú célpontjai a bűnözőknek a 60 évnél idősebb emberek. Egyaránt nőtt az ellenük elkövetett rablások, csalások, emberölések, erőszakos közösülések száma. Az idősek közül is kiemelten veszélyeztetett csoportot alkotnak az egyedülállók, akik gyakran teljesen kiszolgáltatottak, főleg ha a bűnözők még valamilyen trükkel el is terelik a figyelmüket.

Szinte mindennapos történet, hogy az elkövetők postásnak, rendőrnek, önkormányzati dolgozónak kiadva magukat jutnak be a lakásba, ahol gyakran a gyanútlan áldozat mutatja meg a pénz tárolási helyét, amelyet az ismeretlenek távozása után üresen találnak.

A hajléktalanok sérelmére elkövetett bűncselekmények valódi számát gyakorlatilag csak becsülni lehet, hiszen az áldozatok helyzetükből adódóan csak nagyon ritkán fordulnak a rendőrséghez. Jellemző azonban, hogy vagyon-, illetve testi épség elleni bűncselekményeket a hajléktalanok egymás ellen követik el.

A hazánkba látogató külföldiket is szeretik „megrövidíteni„ bűnöző hajlamú honfitársaink, tavaly több mint 8 ezren tértek haza szomorú élménnyel gazdagabban, azonban valutával teli pénztárcájukkal, vagy autójukkal szegényebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában