Ország-világ

2006.05.31. 17:33

Alkotmányos visszásságok gyerekvédelmi intézményekben

A gyermekvédelmi intézmények működési gyakorlatának megvitatására tett javaslatot az Országgyűlésnek Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese. Állampolgári panaszok alapján folytatott vizsgálatokat a kaposvári Zita gyermekotthonban, a Mezőfalván található lakásotthonban, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, megyaszói gyermekotthonban.

D.Á.

A helyettes ombudsman megállapította, hogy sérült a gyermekek jogbiztonsághoz, kiemelt védelemhez és a tisztességes eljáráshoz fűződő alkotmányos alapjoga. A vizsgálatot megalapozó egyik panasz szerint a Zita gyermekotthonban nevelkedő gyermekek nem kapják meg rendszeresen a zsebpénzüket, a dolgozók nem jutnak hozzá éjszakai pótlékjukhoz, az intézmény vezetője saját szőlőjében dolgoztatja a gondozására bízott gyermekeket, az elkészült bort pedig az intézményben értékesíti. "Megállapítottam, hogy a helyzet kialakulásában a fenntartót, a Somogy Megyei Önkormányzatot is felelősség terheli, mert elmulasztotta az intézmény rendszeres ellenőrzését" – olvasható Takács Albert közleményében, aki azt ajánlotta a megye főjegyzőjének, vizsgálja meg: a Zita gyermekotthon jelenlegi vezetője eleget tesz-e a megbízatásában foglaltaknak, s amennyiben szükséges, vonja vissza megbízatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában