Ország-világ

2006.07.30. 17:06

Panelfelújítási javaslatokkal rukkolt elő az ellenzék

A Fidesz "Reményt" adna a lerobbant panelekben lakó embereknek

sz.sz.

A Fidesz elkészítette a „Remény” címet viselő panelfelújítási javaslatát, mert a szövetség szerint a kormány Panel plusz programja nem ad megoldást a lakótelepeken élők számára. László Tamás a párt országgyűlési képviselője a panellakásokban élők egyik kiemelt problémájaként említette az átalánydíjas árképzést, ami miatt „nem tudnak védekezni a gáz és a távfűtés árának brutális növekedése ellen”. Ugyan a kompenzáció révén kaphattak valamennyi haladékot az érintettek, de úgy tűnik, ez is „fogyóban” van – fűzte hozzá.

Elmondta: ma a panelfelújítás szinte csak ablakcserét jelent. Pedig szakértőik szerint a lakások fűtésének szabályozhatóvá és mérhetővé tétele egy átlagos méretű lakás esetén néhány tízezer forintos költséget, néhány napos munkát jelentene – tette hozzá. Kifejtette: a várható megtakarítás 20-25 százalékos lehetne. A 12 pontba összefoglalt Remény programja javasolja – egyebek mellett – a panellakások komplex energiatakarékos átalakítását; a lakások összenyitásával nagyobb életterek kialakítását; a lakótelepeken munkahelyek, közösségi helyek teremtését. A program fontos eleme továbbá, hogy a lakótelepeken központokat, főtereket alakítsanak ki, városi működéshez szükséges intézményeket telepítsenek, növeljék a zöldterületek arányát.

A Panel plusz program sikeres és működőképes, amit bizonyít, hogy 2005-ben 70 ezer lakás nyert el támogatást – reagált a Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakra Csider László, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lakásügyi titkárságának vezetője. Megjegyezte: jelenleg is lehet pályázatokat beadni a zöldterületek növelésére, az energiatakarékosság pedig a kormányzati program alapvető célja. Emlékeztetett: a program sikeressége miatt a múlt héten a pályázatok benyújtási határidejének egy hónappal történő meghosszabbítását kezdeményezték az önkormányzati és területfejlesztési miniszternél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában