Ország-világ

2006.09.17. 18:27

Gyurcsány: „végig hazudtunk”

„Hazudtunk reggel, éjjel meg este”, „nem csináltunk semmit négy évig” – íme néhány mondat arról a kiszivárogtatott hanganyagból, amelyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszél az MSZP képviselőcsoportja előtt.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Gyurcsány: az elmúlt másfél évben végig hazudtunk
[/caption]Ismeretlenek vasárnap délután, körülbelül egy időben szinte minden nagyobb elektronikus médiumhoz eljuttatták azt a felvételt, amin Gyurcsány Ferenc önkritikus monológban többször trágár stílusban értékeli a választások utáni helyzetet az MSZP május 26-i, balatonőszödi kihelyezett frakcióülésén. A több mint háromórás felvételen a szocialista képviselőcsoport vitatja meg az ország helyzetét, Gyurcsány programbeszédét. Lendvai Ildikó vezeti az ülést, ő adja meg a szót a felszólalóknak. Gál J. Zoltán, Veres János, Horn Gyula, Kökény Mihály, Vitányi Iván az ismertebb felszólalók, de a frakció számos tagja hozzászól.

Gyurcsány Ferenc a felvétel szerint arról beszélt: „Nincs sok választásunk, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.” Úgy vélekedett, „Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált”, mint amit ők csináltak. A kormányfő szerint nyilvánvalóan végighazudták az utolsó másfél-két évet. „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, hazudtunk reggel, éjjel meg este” – tette hozzá. Azt mondta, ha felteszik a kérdést, hogy az utóbbi négy évben mit tettek, nyilvánvalóan nem találnak olyan kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetnének, azon túl, hogy „a sz..ból visszahoztuk a kormányzást a végére”. A miniszterelnök világossá tette: szándékosan nem számoltak be a választási kampányban arról, hogy milyen megszorításokat terveznek.

A miniszterelnök a továbbiakban kifejtette: aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos, véleményformáló makrogazdasági ügyekben, Kornaitól Bokrosig, Békesitől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja kicsodáig azokkal végigbeszéltük, végigszenvedtük, végigüvöltöztük. A kormányfő szerint azonban kiderül a szakmaiatlanság: Demján Sándor nem tud számolni, Surányi György pedig úgy javasol adóátalakítást, hogy az általa leadott anyagból az derült ki, hogy nincs tisztában az adójóváírás fogalmával.

Lapunk vasárnap az ügyben megkereste Danks Emese kormányszóvivőt, ám elérhetetlennek bizonyult. Az egyik internetes újságnak viszont azt mondta: mivel frakciórendezvényről van szó, ezért az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó nyilatkozik az ügyben. Lendvait hiába próbáltuk elérni, telefonja ki volt kapcsolva.

A frakcióülés egyik résztvevője, Filló Pál az [origo]-nak azt mondta, arra konkrétan már nem emlékszik, mi hangzott el a miniszterelnök szájából, de mint fogalmazott: „nagyon őszinte” frakcióülés volt. Filló szerint a lényege az volt az elhangzottaknak, hogy a választási kampányban nem lehetett elmondani mindent, mert az „öngyilkosság lett volna”. Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő a hangfelvételt elsőként közlő Magyar Rádiónak azt nyilatkozta, hogy pártjának igenis van mire büszkének lennie az elmúlt négy évből.

Gyurcsány Ferenc egy győri lakossági fórumon újságírói kérdésre vasárnap délután elismerte, hogy ő mondta a sajtónak kiszivárgott, önkritikus mondatokat a balatonőszödi összejövetelen. "Van, amikor az embert elkapja a hév" - fogalmazott Gyurcsány az őt kérdező újságíróknak.

Az ellenzék egy része lemondást követel

A KDNP és a Fidesz vezetése hétfőn délelőtt tekinti át a Gyurcsány Ferenc által mondottak miatti helyzetet. Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője szerint a két párt olyan súlyosnak ítéli a mostani állapotot, hogy szükség van a közös megbeszélésére. A Jobbik és az MDF szerint a miniszterelnöknek azonnal le kell mondania. Hock Zoltán (MDF) közleményében arra kérte a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a beszéd teljes szövegét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában