Ország-világ

2006.09.22. 19:13

Megrekedhet az üzemanyagok árcsökkenése

Július vége óta mintegy 37 forinttal kell kevesebbet fizetni egy liter benzinért, és körülbelül 20 forinttal lett olcsóbb a gázolaj. Jelenleg a 95-ös benzin és a gázolaj átlagos ára literenként egyaránt 272 forint körül van. A sorozatos árcsökkentések révén egyre nagyobb árkülönbségek alakultak ki a kutaknál.

T. M.

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Tankolás előtt nézzük meg az árakat
[/caption]A holtankoljak.hu internetes honlap adatai szerint a legolcsóbb és a legdrágább 95-ös benzin között 27 forint a különbség. A legalacsonyabb ár literenként 255, míg a legmagasabb 282,90 forint. A hat hete tartó kedvező folyamatokat elsősorban az amerikai tartalékok növekedése, illetve az iráni atomprogram körüli vita enyhülése váltotta ki. Piaci elemzők azonban úgy ítélik meg, hogy kifulladhat az árcsökkenés. Csütörtökön ismét emelkedni kezdett a kőolaj világpiaci ára. Péntek reggel már megközelítette a hordónkénti 62 dollárt.

A hazai üzemanyagárakat nemcsak a kőolaj ára, hanem a forint árfolyama is befolyásolja. A hazai fizetőeszköz tegnap tovább gyengült: péntek délután a bankközi devizapiacon már 276,60 forint körüli árfolyamon jegyeztek egy eurót. Egyelőre azonban nagyobb súllyal nyom a latba az olajár esése, mint a forint gyengülése – mondta el érdeklődésünkre Barta Judit, a GKI Energiakutató kutatásvezetője. Az árakra csak a hosszabb és nagyobb mértékű forintgyengülés lenne hatással. A mostani árfolyamesésnek az lehet a következménye, hogy a jövő héten nem vagy csak kisebb mértékben csökken a hazai üzemanyagár. A magyar személy- és árufuvarozók közül többen saját üzemanyag-tároló és –töltőállomással rendelkeznek, szerződéses kapcsolatban állnak valamelyik forgalmazóval. Így van módjuk rá, hogy alacsonyabb árnál több üzemanyagot vásároljanak – mondta el kérdésünkre Hörcsöki Sándor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete Árufuvarozási Tanácsának titkára.

A többség azonban csak a szükséges mennyiséget vásárolja meg, így ki van szolgáltatva az áremelésnek. Az kizárt, hogy az üzemanyagot kannákban, hordókban tárolják – tette hozzá Hörcsöki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában