Ország-világ

2006.10.08. 06:31

Keresik az Őszödi szivárogtatót

Pártellenzék vagy kapzsi technikusok akciója? Gyurcsány Ferenc beszédének nyilvánosságra kerülésével kapcsolatban sorra születnek az elméletek. A nemzetbiztonságiak vizsgálódnak, pedig a kormányfő őszinteségi rohamában azt ígérte: nem lesz számonkérés.

Tibay Gábor

A nagy vihart kavart Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése kapcsán az MSZP és az ellenzék is gyanúba keveredett.

A május 26-i balatonőszödi MSZP-frakcióülés volt az első alkalom, hogy a szocialista képviselők szembesülhettek a kormányprogrammal. Akárki készített kalózfelvételt, nyilván ennek részleteit szerették volna megismerni, és nem számított arra, mit fog hallani. A szalagokra azonban felkerültek Gyurcsány Ferenc kormányfő nyitó- és záróbeszédének részletei, amelyek szeptemberben nyilvánosságra kerülve nagy vihart kavartak. Kérdés, hogyan jutott ki a hangfelvétel egy elvileg többszörösen biztosított rendszerből.

Felmerült: a szöveget nem az épületben, hanem kültéren rögzítették. Létezik olyan megoldás, amellyel távolról bemérhetők a vezeték nélküli mikrofonok jelei. Nehéz, de nem lehetetlen az ilyen hanganyag rögzítése.
Az őszödi kormányüdülőt, csakúgy, mint a többi védett objektumot, leárnyékolják: részben beépített fémhálóval blokkolják a rádiójeleket, másrészt elektronikusan zavarják az adást. A jelzavaró működtetése azonban csak kormányülésen kötelező, pártrendezvényen nem: elképzelhető, hogy zavarás híján jutott ki rögzíthető hang. A védett helyiségekben nincs vezetékes telefon vagy számítógép, hiszen ezeken keresztül is lehallgatható lenne a szoba.

Egy másik összeesküvés-elméletet erősít egy lapunk birtokába került hangfelvétel. Ezen egy szocialista képviselő azt mondja egy fórumon: a szalag vélhetően úgy jutott ki a frakcióülésről, hogy az MSZP nem saját hangtechnikáját vitte, hanem a polgármesteri hivataltól bérelt technikust és hangosítást.

A képviselő szerint ezután nem volt kérdés, hogy a felvétel néhány napon belül az ellenzéknél köt ki. Ezt a verziót Antal János, Balatonőszöd polgármestere lapunk kérdésére nevetségesnek nevezte, és tagadta, hogy az önkormányzat biztosította a technikát az ülésen.

Az sem zárható ki, hogy Gyurcsány Ferenc pártbeli ellenfelei állnak a kiszivárogtatás mögött. Gyurcsány bejelentette igényét az MSZP pártelnöki székére is, talán ezt akarták megakadályozni. Kérdés, a belső ellenzék bevállalta volna-e a párt választási bukását a kormányfő gyengítése érdekében. Egy név nélkül nyilatkozó szocialista forrásunk szerint nehezen elképzelhető, hogy a megszorító intézkedések miatt amúgy is borítékolható vereséget belülről ilyen válsággá bővítve próbálták volna a miniszterelnököt megakadályozni céljaiban, arról nem is beszélve, hogy a frakción belül forrásunk szerint nincs komoly ellenzéke a kormányfőnek. Valószínűsítette, hogy vagy a technikát felügyelők között, vagy esetleg kormány-közeli körökben kell keresni a kiszivárogtatót. Ellentmond ennek a verziónak az az értesülés, amely szerint szűk körben már nyáron pénzért árulták a felvételeket.

A Fidesznek ezzel szemben kifejezetten kapóra jöttek a Gyurcsány-beszédben elhangzottak. Kérdés, az ellenzéknek birtokában volt-e a rögzítés után a felvétel – Debreczeni József politológus a 168 óra című hetilapban megjelent írása szerint igen. A „politikai hazugság” gondolat kibontására azonban tisztán logikai úton is el lehetett jutni.

Az „átverés” és „hazugság” motívum nem május 26. után került elő, bár kétségtelen, hogy csak a kormányprogram benyújtása után hangzott el. Érdemes azonban felidézni Orbán Viktor május elsején mondott szavait, a Fidesz vezetője akkor a várható kormányzati fordulatra utalva kijelentette: reformoknak nevezi majd a kormány a megszorításokat.
Átverésről először május 30., a kormányprogram benyújtása után beszélt az ellenzék. Kiss Péter, a Gyurcsány-kabinet szociális és munkaügyi minisztere június másodikán szólt arról, hogy a kormány „változtat” kampányígéretein. Mindezt Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy kommentálta: bebizonyosodott: átverték az embereket a kampányban. Szijjártó már akkor hozzátette: a második Gyurcsány-kormány méltatlanná vált a választók bizalmára. Június 7-én Szijjártó ismét átverésről beszélt annak kapcsán, hogy Kuncze Gábor SZDSZ-elnök az intézkedéscsomagról beszélt.

Politikai hazugságnak először Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök nevezte a történteket, mégpedig a kormányprogram parlamenti vitájában, június 9-én. Azt mondta Gyurcsány Ferencnek: „a legnagyobb felelősség ebben
a hazugságban, a választópolgárok példátlan megtévesztésében személy szerint önt terheli”.

Július végén Orbán Viktor pártelnök tette egyértelművé
a csapásirányt. Tusnádfürdőn, a bálványosi szabadegyetemen tartott beszédében már egyértelmű volt az üzenet: a Fidesz prominensei által szignált „Jó reggelt, Magyarország!” kiáltványban a politikai hazugságok ellen foglaltak állást. „2006-ban a rendszerváltás óta először Magyarországon, szervezett és nyílt politikai hazugság történt” – áll a dokumentumban.

Hogy a megszövegezéskor Orbánék kezében volt-e a beszéd szövege, nem tudni, de tény: annak főbb pontjai megegyeznek a Gyurcsány-szöveg tematikájával. A nyílt hazugság, a valós helyzet eltitkolása egyaránt szerepel a kormányfő „önvallomásában”. A Fidesz szerint ennek mindössze egyetlen oka van: az ellenzéki párt végig az igazat mondta, míg a kormányfő – legalábbis az övéi között – ez egyszer szintén igazat beszélt.

Mégis megindult a felelősök keresése

Bár elsőként maga a miniszterelnök jelentette ki, hogy nem fogják keresni
a tettest, mégis elkezdődött a vizsgálat a balatonőszödi beszéd kiszivárogtatója után. A Nemzetbiztonsági Hivatal és a Köztársasági Őrezred szerint ugyanis nem mellékes, hogyan juthatott ki egy „védett objektumból” egy belső használatra szánt anyag.

Néhány dolog már kiderült: többek között az bizonyos, hogy nem a tanácskozás résztvevői készítették az elhíresült hangfelvételt. Biztosnak nevezték azt is, hogy nem diktafonnal vagy más kézi eszközzel rögzítették az anyagot, tekintve annak kifejezetten jó minőségét.

Szakemberek azt is kizárták, hogy valaki utólag fért  hozzá a felvételt tartalmazó kazettákhoz. A kiszivárgott anyag ugyanis nem az archivált felvétel másolata, mivel a kazettafordítás hallható jelei máshol vannak a hivatalos szalagon, és máshol a kikerült felvételen.

Azt a híresztelést is vizsgálják, hogy valóban magas összegért kínálták-e  megvételre a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét tartalmazó szalagokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában