Ország-világ

2006.10.27. 16:08

Szekusügynökből nem lesz EU-biztos

Sajtóértesülések szerint a romániai EU-biztosnak jelölt Varujan Vosganian liberális szenátort a nyolcvanas évek elején beszervezte a kommunista titkosrendőrség

BAMA

Szenzációs leleplezést közöl pénteki számában a Jurnalul National. A bukaresti napilap szerint a romániai EU-biztosnak jelölt Varujan Vosganian liberális szenátort a nyolcvanas évek elején beszervezte a kommunista titkosrendőrség. Minderről a Szekuritáté külföldi hírszerzésért felelős osztályának vezetője nyilatkozik.

Liviu Turcu további részleteket nem árult el a lapnak Vosganian szekus tevékenységéről, viszont nem kevesebbet állít, mint hogy a szenátort éppen a külföldi hírszerzéshez szervezték be. A szenátor valamennyi vádat tagadja. Az egyik hírtelevíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) nem rendelkezik semmilyen, az ő személyét érintő dossziéval.

„José Barroso bizottsági elnök kérésére elküldtük Brüsszelbe a CNSAS álláspontját, amelyből kiderül az állítások hamis volta, annál is inkább, mivel én vagyok az egyik legjobban lekáderezett személy Romániában” – nyilatkozta az európai parlamenti meghallgatás előtt a romániai EU-biztos.

Minden bizonnyal ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Vosganian pénteken dolgavégezetlenül tért haza Brüsszelből, a bolgár Meglena Kunevától eltérően Barroso nem fogadta el a jelölését. A román jelölttel szemben felhozott „hivatalos” kifogások között főképp viszonylagos ismeretlensége szerepelt, de Brüsszel azt sem vette jó néven, hogy Vosganian napok óta arról beszél a sajtónak, milyen feladatokat látna el szívesen az unióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában