Ország-világ

2006.10.21. 08:19

Szili Katalin hazahozza az erdélyi 56-osok kitüntetéseit

A magyar országgyűlés elnöke tegnap este a kolozsvári Magyar Opera épületében szervezett ünnepségen adta volna át a kitüntetéseket.

Lukács János

Nem vette át a magyar állami díjat több erdélyi ötvenhatos elítélt, így Szili Katalin házelnök a kitüntetések egy részét kénytelen lesz hazahozni Kolozsvárról. A tervek szerint a magyar országgyűlés elnöke tegnap este a kolozsvári Magyar Opera épületében szervezett ünnepségen adta volna át a kitüntetéseket.

Az erdélyi 56-os Bajtársi Társaság alelnöke, Orbán Péter egyike azoknak, akik tiltakozásképpen távol maradtak a rendezvénytől. Az egykori 56-os politikai elítélt édesapját államellenes összeesküvés vádjával végezte ki a kommunista román hatalom. Orbán Péter ma úgy látja, a „kommunisták politikai utódai” által megítélt semmiféle kitüntetésből nem kér. Szili Katalin ünnepi fellépése a kolozsvári operában lapzártánk után ért véget, így csak meg nem erősített információink vannak arról: fiatalok népes csoportja kifütyülni készült a magyar házelnököt. A szocialista politikust korábbi erdélyi látogatásakor hervadt virággal köszöntötték az Erdélyi Magyar Ifjak, tiltakozásul a kettős állampolgárságról szóló népszavazás negatív kampánya miatt.

Erdélyben szinte valamennyi nagyobb városban tartanak megemlékező ünnepséget a magyar forradalom és szabadságharc emlékére, annál is inkább, mivel a csírájában elfojtott erdélyi megmozdulásoknak is számos áldozata volt. Emlékművet avatnak Kolozsváron a Protestáns Teológia udvarán, a székelyföldi Kovászna és Csíkszereda városokban. Mindkét településen voltak megmozdulások 1956 októberében.

Sepsiszentgyörgyön a művelődési ház előtti kertben állítanak szobrot a szabadságharc áldozatai emlékére. Kolozsváron a Kolozsvár Társaság készült egy ötvenhatos emlékmű felállítására a Sétatéren, ám mivel későn nyújtották be a szükséges iratcsomót a városházára, nem kaphatták meg az építkezési engedélyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában