Ország-világ

2006.11.06. 11:42

70 százalékkal nő a gáz ára januártól?

A Népszava információi szerint napokon belül elkészül az új, jövő évtől alkalmazandó gázár-támogatási modell. A jövőben megszűnik a jelenleg alkalmazott tarifatömbös árkiegészítési rendszer, és csak az alacsony jövedelmű rászorulók kapnak majd kormányzati kompenzációt. A drágulás 65-70 százalékos lesz egy 1700 köbmétert felhasználó családnak.

BAMA

Nem jár majd automatikusan az évi 1500 köbméteres fogyasztás alatt a ma még minden felhasználónak adott köbméterenkénti 35 forint 80 fillér ártámogatás, és az évi 1500 és 3000 köbméter elhasznált mennyiség között nyújtott köbméterenként 20 forint 60 filléres árkedvezmény is megszűnik. Ez a támogatási forma a jelenleg háztartások mintegy 86 százalékát érinti. A díjakba épített kompenzáció elvonása azt jelenti, hogy a nem támogatottak körének az év elejétől jelentős áremelkedéssel kell szembenézniük, mivel köbméterenként több mint 56 forint árkiegészítésről kell lemondaniuk. Ehhez hozzáadódik a jövő év elején a világpiaci beszerzési árak várható emelkedése miatti többletköltség. Így egy átlagos, évente 1700 köbmétert felhasználó családnak 2007-ben 65-70 százalék körüli árnövekedést kell majd elviselnie.

Ezt a többletet becslések szerint a hazai, mintegy 2,7 millió földgázt használó háztartás kétharmada lesz csak képes kigazdálkodni. A fennmaradó egyharmadnak pedig - az önkormányzatokon keresztül - továbbra is kompenzációt ad majd a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában