Ország-világ

2006.11.18. 14:52

A Siemens-botrány hozzánk is elér

A magyar szálat is vizsgálják több európai ország hatóságai, mivel a Siemens nálunk is gyanús körülmények között nyert több közbeszerzési pályázaton

BAMA

Egyre terjed a hét elején kirobbant csúszópénzbotrány, amelyet a Siemens óriáscégnél tapasztalt gyanús pénzmozgások után fedtek fel az európai hatóságok. Az egyre megalapozottabb gyanúk szerint a vállalat egyes vezetői hatalmas összegekkel vesztegették meg közbeszerzési eljárások elbírálóit szerte Európában – valószínűleg Magyarországon is.

Összesen mintegy 20 millió eurót (5,2 milliárd forintot) sikkasztottak el, hogy megvesztegetésre fordítsák.  Hazánkban többek között a sokat emlegetett Combino-villamosok beszerzésénél derült fény furcsaságokra.

Eddig az óriáscég 12 alkalmazottját gyanúsítják, közülük négyet letartóztattak, heten szabadlábon védekezhetnek. A gyanúsítottak között két magyar állampolgár is van, ők még a Honvédelmi Minisztérium közalkalmazottjaiként alkudtak meg a Siemens egyik hazai ágazati igazgatójával. Az ügylet sajtóinformációk szerint egyrészt műszaki cikkekről, illetve készpénzről szólt, és az összeget az elnyerendő beruházások bizonyos százalékában határozták meg.

A magyar közbeszerzések között méltán elhíresült Combino-ügyletben is akadnak gyanús szálak. A Siemens-t győztesnek nyilvánító fővárosi döntést ugyanis a verseny másik résztvevője, az olasz Ansaldobreda megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, majd a Fővárosi Bíróságnál. A cég keresetében arra hivatkozott, hogy formai hibákra hivatkozva jogtalanul zárták ki a versenyből. Az Ansaldobreda sérelmezte, hogy a Siemens nyertes ajánlatánál mintegy nyolcmilliárd forinttal olcsóbban tudta volna leszállítani a körúti villamosokat.

A Demszky Gábor vezette budapesti Főpolgármesteri Hivatal korábban is juttatott zsíros megrendeléseket a Siemens-nek, többek között 290 millió forintot fizettek az óriáscégnek a Budapest.hu portálrendszer kiépítésére. A Siemens magyarországi leányvállalata belekeveredett a hajléktalanok nevére alapított fantomcégek ügyébe is. A cégek számláira több tízmilliós összegeket utalt át a Siemens sikeres közbeszerzési eljárások után sikerdíjként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában