Ország-világ

2006.11.25. 06:09

Az ártatlanság korai elvesztése

„Kezeket a paplan fölé!” – hangzik el az óvodában a délutáni alvást megelőző utasítás. Ilyen és ehhez hasonló felszólítások hallhatók, amikor egy kisgyerek felfedezi a nemi szervét.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Három-hat éves kor körül ismerkednek leginkább a testükkel
[/caption]Minden gyerek felfedezi a nemi szervét már csecsemőkorában. Hároméves koruk körül – általában véletlenül – veszik észre, hogy az addig közömbös szerv jó érzeteket is okozhat. „A kisgyermekkori onánia természetes – mondta lapunknak Vekerdy Tamás gyermekpszichológus. – Ezen minden gyerek átesik. Általában elalvás előtt, diszkréten művelik a gyerekek, és csak az örömérzést keresik, nem jutnak el a kielégülésig. Nem ez a céljuk.”

Ez az időszak általában hatéves korukig tart, amikor már más izgatja őket. Majd tízéves korukban már megszokottabb módon érdeklődnek a saját, illetve a más nemű társaik teste iránt. A szakértő szerint vannak extrém esetek, de csak akkor kell valami problémát keresni a háttérben, ha a gyerek az óvodai hétköznapokban is folytatja ezt a gyakorlatot, nem elvonulva. „Ha szokásává válik, hogy mindig a nadrágjában a keze és pirosra dörzsöli magát, vagy felnőttek előtt maszturbál, érdemes odafigyelni” – tanácsolja Vekerdy.

„Ez gyakran a szeretethiány és a családi feszültség jele, amelyet így próbál elviselhetőbbé tenni.” Elképzelhető, hogy a kicsivel nem foglalkoznak, és így próbálja felhívni magára a figyelmet. Ilyenkor általában családterápiával lehet megoldani a helyzetet. A gyermekek számára az onánia ugyanolyan természetes, mint az ujjszopás, de a felnőtteknek kétségbeejtő is lehet. Az ártatlan viselkedés elvárása leginkább a lányokat érinti. A társadalom még mindig kettős mércét alkalmaz. Amikor egy kislány fedezi fel a nemi szervét, az szégyen a szülők szemében, miközben ha a fiúk csinálják ezt, büszkeséggel tölti el őket. A szülőknek is meg kell barátkozniuk a gondolattal: ez is az élet része. Ahogy azzal is, hogy az emberek nem kamaszkorukban kezdenek el egyik pillanatról a másikra érdeklődni a nemiség iránt. A legtöbb szülő nem is tudja, hogyan reagáljon. Kérdezze meg tőle, tudja-e, hogy mit csinál? Magyarázza el neki, hogy ezt nem szabad? Vekerdy szerint nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani ennek, legjobb, ha úgy teszünk, mintha észre sem vettük volna.

Buda Béla pszichiáter megjegyzi Szexuális viselkedés című könyvében: „a gyermekkori önkielégítés nagyon gyakori, de általában múló, rövid életű viselkedésforma, később normálisan fejlődő fiatalok között is. Elmúlása annál valószínűbb, minél kevésbé veszik azt észre a szülők, és minél kevésbé reagálnak rá.” A legrosszabb, ha leszidjuk, rácsapunk a kezére, mert így arról győzzük meg, hogy valami szégyenletes dolgot művelt. „A maszturbációra hasonlító mozdulatokban nagyon sok a kíváncsiság, ennek letörése az intellektuális, szellemi kíváncsiságtól is elkedvetlenítheti a kicsiket” – mondja Vekerdy. Ha bűntudatot keltünk benne, az rányomhatja bélyegét a felnőttkori szexualitásra, és tele lesz gátlásokkal. Talán úgy, ahogyan az a szülő van tele félelmekkel, aki nem tudja ezt elfogadni.

Mítoszokat oszlatott el egy kutatás

Nem igaz, hogy az emberek egyre fiatalabb korban veszítik el szüzességüket – jelentette ki a londoni higiéniai és trópusi orvostudományi főiskola kutatócsoportjának vezetője. Bebizonyították: az általános vélekedéssel ellentétben a fiatalok a világon szinte mindenütt 15–19 éves kor között veszítik el szüzességüket, a lányok általában kevéssel hamarabb mint a fiúk. Ugyanakkor az országok között nagy eltérések mutatkoznak: például Nagy-Britanniában a lányok 17,5, a fiúk pedig 16,5 éves korukban szeretkeznek először. Indonéziában a lányok 18,5, a fiúk pedig 24,5 éves korukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában