Ország-világ

2006.11.02. 14:03

Céltalan és céltudatos fiatalok

A brit tizenévesek a „legrosszabbak” Európában – akár drogozásról, akár ivásról, akár randalírozásról van szó

Csák E.

A brit tizenévesek a „legrosszabbak” Európában – akár drogozásról, akár ivásról, akár randalírozásról van szó, állapítja meg egy nemzetközi felmérés. A kutatók szerint ez a negatív rekord a családi és a közösségi élet összeomlására vezethető vissza a szigetországban.

A szociológusok a szabadidő eltöltése alapján vizsgálták a fiatalok életvitelét. Arra a következtetésre jutottak, hogy a 15 éves britek gyakrabban isznak és verekszenek, mint német, francia és olasz társaik, s szexuális kapcsolatuk is több ebben az életkorban. Angliában a 15 éves fiúk csaknem fele kocsmázik esténként; Skóciában ez az arány 59 százalék.

Míg az olasz tizenévesek 93 százaléka rendszeresen együtt étkezik a családjával, Nagy-Britanniában csak 64 százalék. Nick Pearce kutatásvezető szerint egyre nő az eltávolodás a felnőttek és a gyermekek között. S mivel a fiatalok előtt nem állnak követhető viselkedésmodellek, rossz irányba sodródnak. A többi között például kipróbálják a marihuánát (a brit tinédzserek 38, míg a svédeknek csak 7 százaléka). Egy vizsgálat szerint a franciaországi gyújtogatások, randalírozások főszereplői is tizenéves fiatalok voltak a közelmúltban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában