Ország-világ

2006.11.09. 19:44

Cigarettakorlátozás Bulgáriával és Romániával szemben

A kormány korlátozná a Romániából és Bulgáriából adómentesen behozható cigaretta mennyiségét a két ország uniós csatlakozását követően.

T. M.

Jövő májustól a két országból legfeljebb kétszáz szál cigarettát hozhatnának be adómentesen a magánszemélyek az unión belül egyébként lehetséges nyolcszáz szál helyett. Információnk szerint egyebek között ezt is tartalmazza a kormány által szerdán elfogadott adótörvény-módosítási csomag.

Az intézkedéssel a kormány azt akarja megakadályozni, hogy a magyar–román vámhatár januári megszűnése után elárasszák Magyarországot az illegálisan behozott cigaretták. Romániában és Bulgáriában ugyanis alacsonyabb a dohánytermékek adója. Ráadásul a csatlakozási szerződésekben a két ország lehetőséget kapott arra, hogy csak 2009 végére zárkóztassák fel a dohánytermékek jövedéki adószintjét az uniós mértékhez. Így viszont a többi tagállam 2010 január elsejéig jelentősen korlátozhatja a két országból érkező cigarettaimportot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában