Ország-világ

2006.11.19. 10:49

Cukorbetegen is éppségben, egészségben

A felmérések szerint a cukorbetegek többsége nem rendelkezik elég információval betegségét illetően. A szakérők a gyulai eseményen nem kizárólag előadásokkal, hanem szűrővizsgálatokkal is várták az érdeklődőket. A rendezvényen a szűrések fontossága is nagy hangsúlyt kapott.

Dávid Szonja

Gyula adott otthont a múlt hét végén a Diabétesz Világnap szakmai és szórakoztató programokból álló rendezvényének, melyet a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége és a Cukorbetegek Gyulai Egyesülete szervezett. A Diabétesz Világnap kiemelt eseménye az „Egészségesebben az egészségeseknél – cukorbetegen” elnevezésú program.

A cél a betegek minél szélesebb körű tájékoztatása és a hemoglobin A1c érték ideális 7 százalék alatt tartása. A szakmai előadásokból, és szűrővizsgálatokból álló programsorozaton a vércukorszint és hemoglobin A1c mérésen kívül szemészeti vizsgálat, lábvizsgálat, diétás tanácsadás állt a résztvevők rendelkezésére.

Vándorfi Győző főorvos az eseményen elmondta: „a HbA1c szint a vércukoranyagcsere 2–3 hónapos átlagát mutatja meg. Ha ez az érték 7 százalék alatti, elkerülhető a későbbi súlyos szövődmények kialakulása.”

A rendezvényen sokak meglepetésére részt vett Hevesi Tamás is, aki érintett cukorbetegként osztotta meg tapasztalatait az érdeklődőkkel. Az „Új világ” című dalát, amely a mozgalom indulója lett, itt hallhatták először a résztvevők. A kampányt végigkísérte egy nyereményjáték is, amelyben azok a cukorbetegek vehettek részt, akik beküldték a hemoglobin A1c szintjük eredményét. A mozgalom jövőre is folytatja küldetését, hogy üzenete minél több cukorbeteghez eljusson, azaz a cukorbetegek „egészségesebben élhetnek, az egészségeseknél”.

A cukorbetegség népbetegség, amely 155 millió embert érint világszerte. Magyarországon hatszázezerre tehető a betegek száma. A magas vércukor rendkívül káros a szervezetre. Az erek elmeszesednek, amelynek következménye, hogy a magas vércukorszinttel élő cukorbeteg hamarabb kap szívinfarktust, agytrombózist.

A magas vércukorszint a hajszálereket is károsítja, amely a szem, a végtagok vérellátását és a vesefunkció romlását eredményezi. Rendkívül fontosak a rendszeres vizsgálatok, az esetleges szövődmények kialakulásának csökkentéséért. Az ellenőrzés gyakorisága függ a betegség típusától. Az  1-es típusú cukorbetegeknek évi 4-6 vizsgálat ajánlott, míg a 2-es típusú (nem inzulinnal kezelt) betegeknél évi 2-4 szűrés.

Dávid Szonja -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában