Ország-világ

2006.11.07. 19:30

Elbeszélnek egymás mellett az érdekegyeztető tanács tagjai

Konkrét számokkal is elkezdődhet a bértárgyalás az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) következő, november 13-i ülésén. A tárgyalófelek azonban egymástól merőben eltérő célkitűzésekkel érkeznek majd a tárgyalásra.

Vég M.

„A csökkenő reálbérek és a meglóduló infláció miatt mindenképpen a bruttó keresetek kétszámjegyű növelését várjuk a vállalkozói szférától” – mondta el kérdésünkre Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. A munkaadói oldal ezzel szemben még a kormány 6–6,5 százalékos javaslatát is soknak tartja. „A munkavállalók által kért kétszámjegyű bérajánlás teljesen elfogadhatatlan számunkra” – szögezte le Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ) alelnöke. Hozzátette, hogy a megváltozott gazdasági helyzet – tehát az előre nem látott Gyurcsány-csomag – miatt a kötelező minimálbér összegéről is újra vitázni akarnak. A munkaadók felfüggesztenék a szakmunkásoknak járó garantált bérminimum növelését. A megemelt összeg jövőre 75200 forint lenne.

Eltérően ítélik meg a felek a korkedvezményes nyugdíjrendszerre vonatkozó szabályokat is. A szakszervezetek örülnek annak, hogy a kormány mégsem szüntetné meg a mintegy 150 ezer embert – főleg járművezetőket és bányászokat – érintő rendszert. Ehelyett a járulékterhet 2011-ig fokozatosan átirányítanák a munkaadókra. Az ÁFEOSZ alelnöke szerint viszont elfogadhatatlan, hogy a korkedvezményes nyugdíjazás évenkénti mintegy 17 milliárd forintos összegét a munkáltatókra terheljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában