Ország-világ

2006.11.18. 11:03

Életképes lombikbébik, kevesebb iker

Duplájára nőhet a sikeres mesterséges megtermékenyítések aránya, ami jelenleg csupán 34 százalék az Egyesült Államokban. A hatékonyság javításának kulcsa egy amerikai kutatás, amely alapján jobban ki lehet választani beültetés előtt az életképes embriókat.

Bánky B.

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Sokak álma válhat végre valóra
[/caption]A genetikai ellenőrzést – amellyel csupán néhány rendellenesség fedezhető fel – eddig mikroszkópos vizsgálattal vagy egyetlen sejt elemzésével végezték. Emre Seli, a Yale Egyetem kutatója szerint az embriók tápoldatának vegyelemzésével megvizsgálható az anyagcsere, amely jobban jellemzi az embrió általános egészségi állapotát. Ezzel a módszerrel a beültetett, mesterségesen megtermékenyített petesejt sikeres továbbfejlődésének esélye is pontosabban megbecsülhető. Így szükségtelenné válik, hogy egyszerre több embrió beültetésével próbálják ellensúlyozni a bizonytalan kiválasztást.

Nem ez az egyetlen próbálkozás, amely az embriók anyagcseréje alapján próbálja sikeresebbé tenni a rendkívül költséges eljárást. Lynette Scott, a New England-i Fertility Centers kutatásvezetője a petesejtek és a korai embriók gázanyagcseréjét figyelte. Vizsgálatával 50 százalékkal növelte teheneknél a beültetések találati arányát.

Minden kilencedik pár meddő hazánkban

A meddőség egyre több házaspárt érint világszerte, a gyermekre vágyó párok 10–15 százaléka küzd nehezített teherbeeséssel. Ezt súlyosbítja az a tény, hogy a meddő párok átlagéletkora egyre csökken. Magyarországon minden kilencedik pár meddő – azaz 300 ezer embert érint a probléma. Sajnos ez a szám – szakmai felmérések hiányában egyelőre csupán tapasztalati megfigyelésekre alapozva – növekvő tendenciát mutat. Hazánkban már az 1980-as évek végén megszületett az első lombikbébi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában