Ország-világ

2006.11.16. 17:29

Fejlesztés vagy a hazugságok megfizettetése?

Egyensúly, reformok, fejlesztés: erről szól a kormány jövő évi költségvetésének tervezete – mondta Veres János pénzügyminiszter, a 2007. évi költségvetés általános vitáját megnyitó expozéjában az Országgyűlésben.

Z. M.

Veres hangsúlyozta: Magyarország 2007-ben is az unió pénzügyi szempontból kedvezményezett tagállamai közé fog tartozni. Az önkormányzatok forrásai több mint 8 százalékkal emelkednek az uniós pénzekkel együtt (a BKV és a metró nélkül 3,5 százalék), de a fejlesztési támogatások több mint 30 százalékkal bővülhetnek. Figyelembe véve a korrekciós intézkedéseket, a méltányossági nyugdíjemelést, a törvény által előírt 4 százalékos nyugdíjemelést és a 13. havi nyugdíjat, jövőre a nyugdíjasok ellátása megőrzi reálértékét – mondta a pénzügyminiszter.

Orbán Viktor szerint a 2007-es költségvetés nem ad választ az ország jövője szempontjából legfontosabb kérdésekre. A Fidesz vezérszónokaként négy év óta először felszólaló pártelnök közölte: a kormány Magyarország vétlen polgáraival akarja megfizettetni azt, amit két évig felelőtlenül a hazugságokra elherdált. A politikus szerint egy év alatt egy átlagos kétgyermekes család 160 ezer forint veszteséget kell, hogy elkönyveljen. Orbán azt javasolta, hogy a kormány vegye ki a költségvetésből azokat a kérdéseket – a tandíjra, a vizitdíjra, a patikaliberalizációra, a kórházakra, valamint a nyugdíjasok munkavállalására vonatkozó elemeket – amelyek a Fidesz népszavazási kezdeményezésében is szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában