Ország-világ

2006.11.05. 08:00

Gergényi: Nincs keményebb vagy enyhébb rendőri fellépés

A sok kritikát kapott október 23-i rendőri fellépés engedélyezője, Gergényi Péter továbbra is megingathatatlan abban, hogy kollégái törvényesen jártak el.

Szakács Árpád

A sok kritikát kapott október 23-i rendőri fellépés engedélyezője, Gergényi Péter továbbra is megingathatatlan abban, hogy kollégái törvényesen jártak el. A Budapesti rendőrfőkapitány nem kommentálta azokat az eseteket, amikor a rendőrök egyszerű járókelőket vertek meg. Egyben cáfolta azokat a híreket, miszerint külföldi rendőrök és biztonsági szolgálat segítette a műveleteket.– Lapinformációk szerint hosszú távon megpecsételődött a sorsa az október 23-i kemény rendőri fellépés miatt. A lapok az írják, megneheztelt Önre az Országos Rendőr-főkapitányság is. Kapott erre utaló jeleket a feletteseitől?

– Pletykákkal nem foglalkozom.

– Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országgyűlésben elismerte, a rendőri intézkedéseknek lehettek olyan részei, amelyek vita tárgyát képezhetik. Önök találtak törvénysértésre utaló esetet?

– Továbbra is azt tudom mondani, hogy a rendőri intézkedések összessége törvényes és jogszerű volt. Akinek sérelme van, az ügyészséghez fordulhat. A vádhatóság ki fogja vizsgálni, hogy megalapozott-e a panasz.

– A rendőrségen belül, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetője belső vizsgálatot indított. A BRFK-nál nem indokolt hasonló lépés?

– Nálunk ilyen vizsgálat nem indult.

– Bene László országos főkapitány a parlamenti meghallgatásán úgy fogalmazott, sérülhetett a rendőrségi törvény azzal, hogy nem volt a rendőrökön azonosító. Sajtóinformációk szerint épp egy hónappal ezelőtt pont Bene László hozta azt a rendeletet, amely bizonyos helyzetekben lehetővé teszi, hogy ne viseljenek a rendőrök azonosítót. Ön mit tud erről?
– Úgy gondolom, ebben az ügyben az országos főkapitány mindent elmondott, amit gondolt.

– Ön tudott erről a rendeletről?

– Maradjunk annyiban, amit az előbb mondtam.

– Mégis, hogyan szerezhetett tudomást egy alsóbb beosztású rendőr arról, hogy ne használjon azonosítót?

Nem egy releváns felvetés, hogy a harcban lévő rendőrön van-e azonosító. Az viszont fontos kérdés, hogy a támadók a kollégáimat támadták. A zavargók láthatóan a rendőrök életére törtek.

– A bemutatott televíziós felvételekből ez nem derül ki ilyen egyértelműen, mire alapozza ezt a feltételezést?

– A rendőröket molotov koktéllal és hatalmas kődarabokkal dobáltak, egy kollégát meg is szúrtak. Ezen kívül tankkal támadtak ránk.

– A tank nem vett részt semmilyen erőszakos cselekedetben, jóval a rendőri sorfal előtt megállt. Találtak erre magyarázatot?

– Egyértelmű, hogy a tank támadott, ekkor a vízágyunk elállta az útját. Feltételezem, hogy a jármű egy fordulatot akart végrehajtani, amire lefulladt. Ekkor a kollégáim a megfelelő módon ártalmatlanná tették a tank vezetőjét.

– Tehát a tank elkötése volt az a pont, ami elindította a keményebb rendőri fellépést?

– Itt nincs keményebb vagy enyhébb rendőri fellépés. Jelen esetben törvényes rendőri műveletről beszélhetünk. Ha megtámadják a rendőröket, akkor a kollégáimnak joga és kötelessége, hogy a szükséges kényszerítőeszközöket alkalmazza.

– Október 23-án a Váci utca egyik lakója videofelvételt készített arról, ahogy egy járókelőre támadt 7–8 rendőr. A súlyosan bántalmazott személyt végül a kollégái a földön hagyták. Ezt a rendőri csoportot senki nem támadta meg. De még számtalan egyéb hasonló felvétel terjed az interneten. Mi indokolhatta ezt a brutális fellépést?

– Én ezeket nem láttam. Újra csak ismételni tudom, hogy akinek egyéni sérelme van, az az ügyészséghez tud fordulni.

– Különböző hírek szerint külföldiek is voltak a rendőrök között. Tud erről valamit?

– Hallottam ilyen pletykákat, de még a feltételezés is megmosolyogtató. Természetesen csak magyar kollégák és kolléganők voltak a műveletek résztvevői.

– Olyan információk is vannak, hogy biztonsági szolgálat segítette a rendőröket.

– Ezt is cáfolni tudom. Külső támogatást az állampolgároktól kaptunk. Sokan segítették a sérült rendőröket, vagy épp a könnygázt törölték ki a kollégáim szeméből. Ezért én nagy tisztelettel és köszönettel tartozom.
 
–Kökényessy Gábort pont egy ilyen szemtörölgetős eset miatt rúgta ki a C-Press hírügynökség. A volt szocialista tanácsadót hol az MTV székház ostromát elindítók oldalán látjuk, hol a rendőrök szemét törölgette, máskor pedig rendőri sisakban tűnik fel. Mit tud erről az emberről?

– Nem ismerem az urat. Feltételezem ő is az egyik segítő állampolgár. Engedje meg, hogy visszakérdezzek, ha ön lát egy sérült rendőrt, nem megy oda, és segít?

– Természetesen, csakhogy itt erről nem beszélhetünk.

– Ön mondta, hogy ez a személy törölgette a rendőrök szemét, feltehetőleg a könnygáztól sérült meg a kolléga.

– Mindmáig vita folyik arról, hogy a rendőrség beszorította-e a kődobálókat a Fidesz békés emlékezői közé. Csakhogy Dohány utca felől simán le lehetett volna választani egy kisebb rendőri egységgel a radikálisabb tömeget. Miért nem tudták ezt megoldani?

– Mindent megtettünk azért, hogy elkerüljük a két tömeg egyesülését. Ugyanakkor az erőink egy részét felőrölték a Deák téri események. A parlamenti ülésen egyébként bizonyítást nyert, hogy a rendőrök nem szorították be a kődobálókat a Fidesz rendezvénybe. Úgy tapasztaltam, érveink teljesen meggyőzőek voltak.

– Mit gondol, miért nem volt ez hatással az érintett párta, a Fideszre?

– Politikai kérdésekkel nem foglalkozom. Ebbe beletartozik, hogy politikai kijelentésekre nem reagálok. A másik, amit egy rendőr megtehet, hogy a jogszabályoknak veti a hátát. Én személy szerint mélyen hiszek a törvények betűjében és erejében.

– Alkotmányjogászok kifogásolják, hogy ön felülírja a törvényeket és az Alkotmányt azzal a rendeletével, amely műveleti területté nyilvánította a Parlament előtti Kossuth teret, megakadályozva ezzel a tüntetéseket.

– Ezt vitassák meg a jogászok. Tisztelettel javaslom a rendőrségi törvény ide vonatkozó szakaszának az elemzését.

– A rendőrségi törvényben nincs szó műveleti területről.

– A műveleti terület kifejezés szakzsargon. A rendőrségi törvényben viszont benne van, hogy bármikor elzárhat területet.

– Hogyan akarják megvédeni a november 4-i Fidesz fáklyás felvonulását?

– Jelen pillanatban (csütörtök -a szerk.) erről nem tudok részleteket elárulni, hiszen egyeztető tárgyalások most is folynak. Rendőreink természetesen mindent megtesznek azért, hogy senkit ne érjem semmilyen atrocitás.

– Az október 23-i rendőri fellépés ügyében számtalan feljelentés érkezett a rendőrök ellen. Az állományon belül tudják-e azonosítani azokat, akik bizonyítottan törvénytelenül jártak el?

– Ez az ügyészség feladata. A vádhatóság minden szükséges adatot megkap tőlünk.

– Megvannak a feltételei annak, hogy az azonosító nélküli rendőrök kilétét meg tudják állapítani?

– Erről az ügyészséget legyen szíves kérdezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában