Ország-világ

2006.11.06. 18:15

Ismét meggyalázták Petőfi emléktábláját

A szlovákiai Rimaszombaton ismeretlen elkövetők másodszor is gyalázkodó feliratokkal csúfították el a Petőfi Sándor egykori szálláshelyét jelölő épület falán lévő dombormű márványtábláját.

E. Cs.

A Pozsonyban megjelenő Új Szó magyar nyelvű napilap hétfői számának első oldalán látható felvétel tanúsága szerint a tettes szlovák nyelvű feliratával azt sérelmezi, hogy előző, gyalázkodó falfirkáját eltakarították a tábláról, ráadásul most „buzeránsnak” is minősítette Petőfit.

B. Kovács István történész, a Rimaszombat és Vidéke Polgári Társulás elnöke az MTI-nek elmondta: az előző eset után nem fordultak a rendőrséghez, de most, hogy – a jelek szerint ugyanaz – a tettes megismételte a gyalázkodást, tétovázás nélkül feljelentés tesznek. A két eset közötti párhuzamot a korábbi és mostani feliratok betűi közötti jelentős hasonlóságra alapozzák.

A történtek után okkal feltételezhető, hogy valakik „céltudatosan ingerlik és gyalázzák a magyar közösséget” és mindazokat, akik nem vallják magukat szlováknak. Ezt a feltevést erősíti a holokauszt emlékmű megrongálása; számos egyéb jel is arra utal, hogy „valakik egy ideje tudatosan keresik a békétlenséget” – fogalmazott a társulás elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában