Ország-világ

2006.11.09. 06:53

Koffein, csokoládé: a gyomor ellenségei

A lakosság csaknem 55 százaléka rendszeresen szenved a tünetektől, így a gyomorégés hazánkban népbetegségnek számít

Dreissiger Ágnes

Egy nemrég végzett vizsgálatban a gyomorégés tüneteinek előfordulása tekintetében hasonlították össze a nyugati és az ázsiai országok lakosságát a kutatók. Kiderült, hogy míg a nyugati országokban élők 25 százalékánál jelentkeznek a panaszok, addig az ázsiai lakosok esetében csupán 11 százalék szenved gyomorégéstől.

A gyomorégés hazánkban is népbetegségnek számít. A lakosság csaknem 55 százaléka rendszeresen szenved a tünetektől. A gyomorégés kialakulásához a gyomor savas tartalmának a nyelőcsőbe történő visszaáramlása vezet. A mellkasban és a has felső részén égető, fájdalmas érzés keletkezik. A betegség könnyen gyógyítható. Ennek ellenére kevesen ismerik fel a probléma súlyosságát, s nem, vagy csak későn fordulnak orvoshoz.

A tünetek különösen gyakran fordulnak elő túlsúlyos, dohányzó, rendszeresen alkoholt fogyasztók körében. Ugyan jellemző a panasz bizonyos immunrendszeri megbetegedések (autoimmun betegségek) esetében, illetve terhesség alatt.

A kellemetlenségek felléphetnek bizonyos ételek fogyasztásának hatására is. Ilyen például a csokoládé, a koffein, a szénsavas üdítők, de az asztma és a légúti betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek mellékhatása is lehet gyomorégés.

Mivel a betegek esetében a tünetek rendszerint tartósan fennállnak, az így kialakult folyamatos maró hatás hosszútávon emésztőszervi fekélyek kialakulásához vezethet. Különösen súlyos esetekben daganatos megbetegedések megjelenését is okozhatja.

A probléma időben történő felismerése kulcsfontosságú a betegség megfelelő kezelése szempontjából. Az orvosi vizsgálat lehetőséget teremt az okok pontos feltárására, a megfelelő gyógykezelés összeállítására. A gyomorpanaszok megszüntetése érdekében azonban az életmódon is változtatni kell.

Megúszható

A gyomorégés elkerülése érdekében az étkezést követő 1-2 órában kerüljük az intenzív mozgást, de a pihenést is. Tartózkodjunk a csokoládé, mentol, koffein, alkohol és zsíros ételek fogyasztásától, és a sérült nyelőcsövet irritáló táplálékoktól is (paradicsom, citrusfélék, chili és bors). Inkább többször fogyasszunk kis mennyiséget. Étkezések után rágjunk gyümölcsös rágógumit, ezzel serkentve a nyáltermelést. A nyál egyaránt segíti az emésztést és a savas hatás semlegesítését. És persze, ne dohányozzunk, és ne igyunk alkoholt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában