Ország-világ

2006.11.30. 16:49

Magyarország elbukhatja a ciánpert

Gyakorlatilag a nullára csökkent az esélye annak, hogy hazánk anyagi kártérítést kapjon a 2000 januárjában bekövetkezett tiszai ciánkatasztrófáért

BAMA

A kolozsvári ítélőtábla elutasította a magyar állam kérelmét, így hazánk nem szerepel a nagybányai Transgold Rt (a hírhedt Aurul jogutódja) hitelezőinek listáján. Ezzel gyakorlatilag a nullára csökkent az esélye annak, hogy hazánk anyagi kártérítést kapjon a 2000 januárjában bekövetkezett tiszai ciánkatasztrófáért.

A magyar állam által beperelt ausztrál–román társaság idén áprilisban elindított csődeljárásának a keretében a felszámolók összeállították a hitelezők – külföldi bankok, román állami intézmények, szolgáltató vállalatok – névsorát, ám végleges bírósági ítélet hiányában kihagyták a magyar államot.

Magyarország ugyan minden lehetséges jogi fórumon megtámadta a döntést, sőt a Transgold elődjének számító Aurul csődeljárásáról és eladásáról szóló döntéseket is, ám eredmény nélkül. A 2000 januárjában bekövetkezett ciánkatasztrófában elpusztult a Tisza élővilágának nagy része és veszélybe került több folyóparti városunk ivóvízellátása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában