Ország-világ

2006.11.16. 11:50

Megkezdődött a költségvetés általános vitája

BAMA

A pénzügyminiszter szerint jövőre megvalósul az egyensúlyteremtést szolgáló kiigazítás jelentős része, és 2008-ban nem lesz szükség további jövedelem-elvonásra. Veres János a jövő évi költségvetés parlamenti vitájának megnyitásakor szólt arról, hogy a büdzsé biztosítja az uniós források felhasználásának feltételeit.

Azt mondta, hogy bár a gazdaság jól teljesít, nincs pénzügyi egyensúly, ezért a legfőbb cél az államháztartási hiány csökkentése és a felzárkózás. A következő években növelni kell a költségvetési fegyelmet, jövőre a tárcák csak akkor használhatják fel a kötelező tartalékukat, ha a pénzügyi tervek teljesültek. Kiemelte, Magyarország most is több támogatást kap az Uniótól, mint amennyit befizet.

A nyugdíjak jövőre megőrzik reálértéküket, a köztisztviselői illetményalap azonban nem emelkedik. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a jövő évi költségvetés tervezése megalapozottabb, mint a korábbiak, az adóbevételek kockázata kisebb. Kovács Árpád kifogásolta, hogy a törvényjavaslat indoklása évről évre kevesebb érdemi információt tartalmaz, nem vezeti le a tervezett és a már megvalósult intézkedések pénzügyi hatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában