Ország-világ

2006.11.19. 17:46

Merénylet egy orosz kém ellen

Majdnem az életével fizetett egy kollégájával közösen elköltött ebédért Alekszander Litvinyenko, az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese

BAMA

Majdnem az életével fizetett egy kollégájával közösen elköltött ebédért Alekszander Litvinyenko, az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese, aki hat éve szökött Nagy-Britanniába.

A volt orosz ügynök a The Sunday Thimes napilapnak elmondta, hogy egy olasz ismerősével a Piccadilly Circus egyik szusi-éttermébe ültek be, de az olasz nem evett semmit, viszont nagyon ideges volt. Mario átadott neki egy négyoldalas dokumentumot, és ragaszkodott ahhoz, hogy azt Litvinyenko ott helyben olvassa el. Az irat neveket sorolt fel, köztük olyan FSZB-ügynökökét, akiknek állítólag közük volt Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolásához. Litvinyenko ezután lett rosszul, a kórházban szervezetében az egészségre súlyosan káros talliumvegyületet mutattak ki. A napilap értesüléseit a Scotland Yard is megerősítette.

Alekszander Litvinyenko először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy azt állította: az orosz hatóságok meg akarják gyilkolni Borisz Berezovszkijt, a szintén Londonban élő orosz mágnást, Borisz Jelcin volt orosz elnök egykori szövetségesét. Berezovszkij kiadatását több tízmillió dolláros csalás gyanújának címén már négy éve kérte Londontól az orosz kormány, de Nagy-Britannia ehelyett menedékjogot adott a pénzembernek.

Litvinyenko emellett azt is állította, hogy nem csecsenek, hanem az orosz titkosszolgálatok álltak az 1999-ben elkövetett, több száz emberéletet kioltó moszkvai házrobbantások mögött, amelyek után ismét hadműveletek kezdődtek Csecsenföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában