Ország-világ

2006.11.28. 15:27

Nagy veszélyben lesz a pápa csütörtökön

A muzulmán egyház vezetőivel és a kis katolikus közösséggel találkozik pásztori látogatásán a pápa Törökországban. Fő célja a vallások közötti bizalom és béke erősítése.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az ankarai repülőtéren a török miniszterelnök a helyi ötvösművészet egyik értékes darabjával kedveskedett XVI. Benedeknek
[/caption]Megérkezett Ankarába, négynapos látogatásának első állomására XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő utazása előtt őszinte barátságáról biztosította Törökországot és többször kifejezte sajnálkozását amiatt, hogy három hónappal ezelőtt heves indulatokat váltott ki az iszlámmal kapcsolatos egyik beszéde. Első ankarai nyilatkozatában a pápa azt hangsúlyozta: „szeretném, ha az ország hidat képezne a vallások között”.

A különgép ajtajánál Recep Tayyip Erdogan fogadta a magasrangú vendéget. A török miniszterelnök – aki rövid megbeszélés után a rigai csúcstalálkozóra repült – reményét fejezte ki, hogy XVI. Benedek pápa törökországi látogatása előmozdítja a civilizációk szövetségét és a világbékét; arra szólította fel az ország lakosságát, hogy részesítsék hagyományos vendégszeretetükben a katolikus egyházfőt. Egyébként sem a Szentszék sem a török diplomácia nem titkolta, hogy lázas egyeztetés eredménye volt a repülőtéri találkozó, bár a Vatikán hangsúlyozta, hogy ez pásztori és nem politikai jellegű látogatás.

XVI. Benedek első útja Kemal Atatürknek, „a törökök atyjának” mauzóleumához vezetett. Ezt követően az államfővel majd a nagymuftival, az ország legfőbb muzulmán hatóságával találkozott. A pápa fogadása során Törökország az Európai Unió előtt is vizsgázik vallási türelemből, ugyanakkor Erdogan kénytelen szem előtt tartani a jövő májusi török választásokat is, amelyeken a vizit bizonyosan nem hoz majd plusz szavazatokat az iszlámpártiak részéről. Ankarában kedden – 40 kilométerre a repülőtértől – néhány tucat muszlim tüntetett a látogatás ellen, de vasárnap Isztambulban több tízezren tiltakoztak az utcákon.

Utoljára 1979-ben II. János Pál járt Törökországban. XVI. Benedek I. Bartolomaiosz ökumenikus pátriárka meghívását fogadta el, de a pápa útja a muzulmán többségű országban élő 110 ezres katolikus közösség számára is fontos, s előrelépés kíván lenni az iszlámmal való vallásközi párbeszéd terén is.

A legnagyobb veszély csütörtökön várható

A római Fiumicino repülőteret is lezárták pár percre, amikor XVI. Benedek pápa repülőgépe kedden fölszállt. Törökországban 16 ezer rendőr felügyeli a pápa biztonságát, 3 ezren voltak csak az ankarai repülőtéren. Mesterlövészek guggolnak a háztetőkön, vadászgépek húznak át a légtérben. A vendég útvonalán 250 méterenként áll rendőr. A pápai gépkocsikonvojt több egyforma, lesötétített autó alkotja, nem tudni, melyikben ül az egyházfő, aki most nem pápamobillal járja be az utcákat. Nagyobb tehát a biztonsági készültség, mint Bush elnök látogatásakor volt – mondta a török belügyminiszter, aki szerint a legveszélyesebb a csütörtöki nap, amikor XVI. Benedek az isztambuli Aja Szófiába látogat el. Az egykori templom, később mecset, ma pedig múzeum a szélsőséges muzulmánok számára szimbólum, a pápa jelenlétét provokációnak tartják. Hetek óta Törökországban vannak már a vatikáni és az olasz titkosszolgálat emberei is, többször egyeztettek a török kollégákkal. A vatikáni biztonsági szolgálat a világ egyik legfelkészültebb csapata technológiai szinten is, egykori svájci gárdistákból, volt olasz rendőrökből, nyomozókból, terrorizmusellenes szakértőkből áll.

A pápai gépkocsikonvojt több egyforma, lesötétített autó alkotja, nem tudni, melyikben ül az egyházfő, aki most nem pápamobillal járja be az utcákat. Nagyobb tehát a biztonsági készültség, mint Bush elnök látogatásakor volt – mondta a török belügyminiszter, aki szerint a legveszélyesebb a csütörtöki nap, amikor XVI. Benedek az isztambuli Aja Szófiába látogat el. Az egykori templom, később mecset, ma pedig múzeum a szélsőséges muzulmánok számára szimbólum, a pápa jelenlétét provokációnak tartják.

Hetek óta Törökországban vannak már a vatikáni és az olasz titkosszolgálat emberei is, többször egyeztettek a török kollégákkal. A vatikáni biztonsági szolgálat a világ egyik legfelkészültebb csapata technológiai szinten is, egykori svájci gárdistákból, volt olasz rendőrökből, nyomozókból, terrorizmusellenes szakértőkből áll. Az ankarai repülőtéren a török miniszterelnök a helyi ötvösművészet egyik értékes darabjával kedveskedett XVI. Benedeknek -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában