Ország-világ

2006.11.20. 06:21

Nagyapám visszaköveteli tőlem az ajándékot

Olvasónknak nagyszülei ingatlant ajándékoztak. Felesége halála után a nagypapa újranősült. A korábbi megállapodásra hivatkozva visszaköveteli unokájától az ajándékot.

BAMA

Az ajándékot az ajándékozó visszakérheti, ha létfenntartásához szüksége van rá, és a megajándékozott létfenntartását ezzel nem veszélyezteti. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. Ugyancsak indok, ha a megajándékozott súlyos jogsértést követ el az ajándékozó vagy közeli rokona rovására.

Szintén elfogadható érv, hogy meghiúsul a feltevés, amelyre tekintettel az ajándékozó az ajándékot adta. Vagyis a nagypapa hivatkozhat megváltozott életkörülményeire, új házasságára. Ebben a helyzetben érthető, ha esetleg szüksége van az ingatlanra, illetve ellenértékére. Hovatovább azzal is érvelhet: unokájával megromlott a viszonya. De a legfőbb adu az a megállapodás, amelyet még az ajándékozáskor kötöttek. Eszerint az unoka beleegyezik, hogy nagyapja adott esetben eladja a házat, és ellenértékét saját javára fordítsa. A bíróság számára mindebből kitűnhet: az ajándékozás pusztán formális gesztus volt. Azt a célt szolgálta, hogy az örökös elkerülje az illetékfizetést.

A fenti eset kifutása azonban mégis lehet az, hogy a bíróság kimondja: az unoka nem köteles visszaadni az ajándékot. Minden eset különbözik a többitől – hangsúlyozta a jogász. Biztos ítéletet a szakember csak arról mondhat, amelyet részletesen ismer. Elképzelhető, a nagyapa elveszíti a pert. Akkor a perköltség is az ő nyakába szakad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában