Ország-világ

2006.11.03. 14:42

Nem marad el egyetlen tűntetés sem

A kancelláriaminiszter nem látja szükségesnek, hogy a november 4-ére meghirdetett rendezvények bármelyikének elhalasztását kezdeményezze. Erről maga Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter beszélt, miután megbeszélést folytatott a parlament nemzetbiztonsági bizottsága elnökével pénteken az Országházban.

BAMA

A kancelláriaminiszter a november 4-i rendezvényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: "nem találtam olyan információkat és érveket, ami alapján kezdeményezném a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, vagy olyan kezdeményezéssel élnék, hogy valamelyik rendezvényt el kellene halasztani". Közölte: harmincegy bejelentett tüntetés van, amelyek közül, "tizenkettő látszik olyannak, amelynek esetében mind a rendezőknek, mind a rendőrségnek komolyabban kell készülnie". Hozzátette: a "legélesebb helyzet" a Szabadság téren alakulhat ki, mert ott legálisan működő, de szélsőjobboldali szervezetek is bejelentettek demonstrációt. Hangsúlyozta: a rendőrség felkészült, hogy ezeket a rendezvényeket biztosítsa. Mint rámutatott, a rendezvények befejezése után a részvevőknek el kell hagyniuk a területet.

Elmondta azt is, hogy a rendőrök biztosítani fogják a Kossuth teret, a Szabadság téri szovjet hősi emlékművet, illetve fokozottan figyelnek a Fidesz november 4-ére meghirdetett rendezvényére is. Hozzátette: úgy ítéli meg, a Fidesz nagy rendezői gárdát mozgósított ahhoz, hogy biztosítsa a "belső békességet" a rendezvényen.

Simicskó István (KDNP), a nemzetbiztonsági bizottság elnöke a megbeszélés után újságíróknak annyit mondott: a találkozón az hangzott el, hogy a rendezvényekkel kapcsolatban vannak kockázatok, de ezek nem olyan súlyúak, amelyek indokolnák, hogy bármilyen rendezvényt elhalasszanak. Lázár János, (Fidesz) a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke nem jelent meg a kancelláriaminiszter tájékoztatásán. Szilvásy György elmondta, hogy a fideszes képviselőnek nem volt alkalmas a meghirdetett időpont, de telefonkapcsolatban vannak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ha az illetékes szerveknek van információjuk arról, hogy rendbontók akarják megzavarni a rendezvényeket, akkor miért nem tesznek ellene, a miniszter azt válaszolta: egyfolytában azon dolgoznak, hogy ha kell, akkor intézkedjenek, de a részletekről nem mondhat semmit. Hozzátette: minden törvényes eszközzel mind a Nemzetbiztonsági Hivatal, mind a rendőrség elébe megy az eseményeknek. Arra, hogy milyen provokációkra lehet számítania rendezvényeken, Szilvásy György azt felelte: például arra, hogy valakik odamennek egy békés tüntetésre, és megpróbálják a körülöttük levő tömeget felhasználva provokálni, megtámadni a rendőröket.

A kancelláriaminiszter közölte azt is: a nemzetbiztonsági, az emberi jogi és a rendészeti bizottság keddi zárt ülésén az október 23-ai eseményekről elhangzottak teljes nyilvánosságra hozatalát nem fogja kezdeményezni.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában