Ország-világ

2006.11.13. 03:45

Orrom alá füstöl a cigiző szomszédom

Olvasónk panaszolja: nem tudja használni erkélyét, mert erős dohányos szomszédja állandóan a magáén, vagyis az olvasónk mellettin cigarettázik. Az urat zavarja a füst.

Rados Virág

Nincs mit tenni – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Létezik ugyan a nemdohányosok védelméről szóló törvény, ez azonban csak a közös helyiségekre (munkahelyekre, intézményekre) vonatkozik. Itt valóban ki kell jelölni egy helyet a dohányosoknak, ahol füstellenes társaikat nem zavarják.

Örök probléma, hogy a cigarettázók passzív dohányzásra „kényszerítik” nemdohányzó társaikat. Régebben a repülőgépeken az egyik oldal dohányzó volt, a másik nem – de ez nem oldotta meg a gondot. Hiszen a dohányosok ugyanúgy belélegezték a füstöt. A tervezett törvény, miszerint minden vendéglátóhelyről kitiltják a cigarettázást, szintén nagy felzúdulást váltott ki. Az étterem-tulajdonosok félnek, hogy visszaesik majd a forgalmuk.

A fenti eset azonban másról szól. A szomszéd nem nyilvános vagy közös helyiségben, hanem saját tulajdonú erkélyén dohányzik. Törvény szerint ezért nem lehet őt elmarasztalni – mondja az ügyvéd. Legalábbis Magyarországon nem. Amerikában vannak olyan helyek, ahol még az utcán is tilos rágyújtani. Különben megbüntet a rendőr. Igaz, náluk sikeres volt a dohányzásellenes propaganda. 

A probléma nálunk nem jogi, hanem kulturális jellegű. A kedves olvasó próbálja megbeszélni a dolgot a másik féllel. Megkérheti például, hogy ne őfelé fújja a füstöt, vagy ha ő is kint van, ne cigarettázzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában