Ország-világ

2006.11.03. 06:55

Pulykasült másként: az ünnep illata

Itt az ősz, nyomában a téllel. Ha pedig tél, akkor érkezik a karácsony. Ne az utolsó pillanatban kezdjük el törni a fejünket, mit tegyünk az ünnepi asztalra.

Rados Virág

Vannak, akik szeretik megadni a módját. A karácsony náluk el sem képzelhető pulyka nélkül. És akadnak, akik szeretnének otthonukban hagyományt teremteni. Hogy a konyha felől szálló sülő pulyka illata még erősebben éreztesse az ünnep közeledtét. Az angolszász országokban a gesztenyés pulykáé a gasztronómiai főszerep. Receptünk különválasztja a kettőt. A pulykát mindenféle jóval töltöttük, ám gesztenye csak a köretben van. További receptötleteket talál a Kiskegyed Konyhája karácsonyi extra számában. Keresse az újságárusoknál!


[caption id="" align="alignleft" width="200"] Fotó: Kiskegyed Konyhája
[/caption]Töltött pulykamell egészben

Hozzávalók 12 adaghoz:
1 egész pulykamell (1,5 kg), 4 zsemle, 2 tojás, 40 dkg darált pulykacomb, 20 dkg húsos szalonna, 1 kis fej hagyma, 30 dkg sütőtök, só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió, 2 ek. gorombára vágott petrezselyem, 1 kk. őrölt koriander
A sütéshez: 1 dl olaj, 2 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg szalonna

Elkészítés:
1. Mossa meg a húst, szárítsa le és szúrja fel. Áztassa be a zsemléket, de nem szabad, hogy szétázzanak. Nyomja ki őket. Tisztítsa meg és mossa meg a zöldségeket. Kevés olajon futtassa meg a finomra vágott hagymát, majd tegye rá a petrezselymet, és vegye le a tűzről.
2. Keverje össze a zsemléket, tojással, darált hússal, a petrezselymes hagymával, az apró kockákra vágott szalonnával és sütőtökkel, valamint a fűszerekkel. A töltelékkel töltse meg a húst, a nyílást tűzze meg, majd kívülről is fűszerezze. Vágja össze a hagymát, fokhagymát, tegye tepsibe, rá a húst, és a felmelegített olajjal locsolja meg. Öntsön alá vizet, tegye rá a szeletelt szalonnát, és kíméletesen, gyakori locsolással 160 C-fokon süsse meg.
3. Amikor elkészült, vegye ki, pihentesse 10 percen át, majd szeletelje fel. A sült levéből készítsen szaftot. Tetszőleges zöldséggel tálalhatja.

Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 120 perc
1 adag: 425 kcal


Gesztenyés krokett

Hozzávalók 10 adaghoz:
1 kg héjában főtt burgonya, 4 db tojássárgája, 15 dkg zsemlemorzsa, só, őrölt fehérbors, reszelt szerecsendió, 20 dkg natúr gesztenyepüré
A formázáshoz zsemlemorzsa, a sütéshez olaj

Elkészítés:
1. A főtt burgonyát forrón, nagyon finomra törje át, és várja meg, hogy kihűljön. Amikor kihűlt, keverje össze a tojásokkal, morzsával, fűszerekkel.
2. Tenyérben formáljon lepényeket, a közepére a gesztenye masszából kis gombócokat tegyen, majd takargassa be, és gombócozza össze.
3. Amikor elkészült, forgassa meg zsemlemorzsában. Bő, forró olajban süsse ki. Amikor kisült, papíron itassa le a felesleges zsiradékot, majd tálalja.

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 60 perc
1 adag: 250 kcal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában