Ország-világ

2006.11.10. 02:58

Segítség, ellopták a ház elől az autómat!

Olvasónk autóját ellopták a házuk elől. Sérelmezi, hogy csak akkor kezdték el körözni a gépkocsit, amikor az esetet telefonálás után írásban is bejelentette. Úgy gondolja, a bürokrácia nem lehet fontosabb az embernél.

Rados Virág

Körözést elrendelni jelenleg a büntetőeljárási törvény alapján lehet – mondta el szakértőnk. Ez egyben a nyomozás elrendelése. Emberölés esetén sem indul azonnal eljárás, a telefonos bejelentéseket előbb ellenőrzik – említette példaként a kriminalisztikai szakember.

Az autók körözésekor szintén a jogszabályok szerint járnak el, de a gyakorlatban már a telefonálás pillanatától keresik a gépkocsit. Vagyis, ha az autótulajdonos tárcsázza a segélyhívót, és közli, mi történt, a rendőrség a belső utasítások alapján cselekszik. Értesítik a közterületen szolgálókat, hogy milyen autót keressenek.

Tény viszont, hogy írásban is meg kell tenni a feljelentést, mert a körözést hivatalosan csak így kezdhetik el. A feljelentést a sértett bármelyik rendőrkapitányságon benyújthatja.

A rendőrök egyébként tapasztalataik nyomán változtatnának a jelenlegi szabályozáson. E célból nemrégen törvényjavaslatot készítettek elő. Ha ezt elfogadják, akkor a hatóság akár telefonos bejelentés nyomán is elrendelheti a lopott gépkocsik körözését. Érthető az állampolgári kívánság: a jószágot minél hamarabb el kell kezdeni keresni. Mert minél később történik ez meg, annál kevesebb esély lesz rá, hogy megtalálják. A tolvajok az autót sokszor rögtön szétszerelik, és alkatrészenként értékesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában