Ország-világ

2006.11.21. 11:29

Tagadta bűnösségét a lezuhant helikopter pilótája

Tagadta bűnösségét a Pécsett tavaly márciusban lezuhant mentőhelikopter pilótája, akit légi közlekedésben súlyos testi sértést okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolnak a Pécsi Városi Bíróságon kedden kezdődött elsőfokú bűntetőperben.

BAMA

Nem emlékszem az esetre, de abból, amit tanúk és szakértők elmondásából hallottam, úgy gondolom, a balesetet nem én, hanem műszaki hiba okozhatta - mondta M. Mátyás az első tárgyalási napon, amelyen Makkai Zsolt bíró a vádlotton kívül tanúkat, valamint orvos és műszaki szakértőt hallgatott meg. A pilóta azzal érvelt, hogy ismerte a leszállóhelyet, hetvenöt alkalommal landolt ott. Szerinte valószínűbb, hogy a gép hajtóművének egyik szelepe ment tönkre, ezért független szakértői vizsgálat lefolytatását indítványozta.

A vádirat szerint a ma 57 éves M. Mátyás, többszörösen kitüntetett, első osztályú aranykoszorús pilóta az általa vezetett Mi-2-es mentőhelikopterrel 2005. március 31-én, az úgynevezett négyszáz ágyas pécsi klinika mellett szenvedett balesetet, miután beteget vitt a kórházba, s újból felszállt. A gép rotorjával villamos vezetékbe akadt, átszakította a klinika kerítését, majd a közeli utcában az úttestre zuhant és kigyulladt. A pilóta és a vele utazó mentőszemélyzet egyik tagja súlyos, a másik könnyű sérüléseket szenvedett. A szakértői vizsgálatok alapján a baleset azért következett be, mert bár M. Mátyás, aki húsz éven át 2.500 órát repült és 13 ezernél is több felszállást hajtott végre ilyen típusú gépekkel, ezúttal szabálytalan manővert hajtott végre.

Magasságát és sebességét nem megfelelően választotta meg, így túl közel került a közeli kéményhez. Ettől megijedt, elrántotta a kormányt és a gép a villamos vezetékbe akadt, s lezuhant. A tárgyalás januárban folytatódik a Pécsi Városi Bíróságon.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában