Ország-világ

2006.11.09. 16:51

Tömegével mondhatnak fel a rendvédelmi dolgozók

Tömeges pályaelhagyástól tart a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítása miatt a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége.

BAMA

Kónya Péter, a szervezet elnöke az MTI-nek elmondta: demonstrációsorozatuk is azért indult el a közelmúltban, mert a kormány radikálisan hozzá akar nyúlni a szolgálati nyugdíjrendszerhez. Elképzelhető, hogy lavinaszerűen fogják elhagyni a testületeket, a teljes rendvédelmi szférát azok, akik már rendelkeznek a szolgálati nyugdíjra jogosító idővel és azok a fiatalok is, akik számára így céltalanná válik a hivatásos szolgálat. Jelenleg ugyanis a rendvédelmi szférában dolgozók nagy része nem a piaci árnak megfelelő fizetésért dolgozik, hanem a szolgálati nyugdíj rendszere jelent egy olyan juttatást számunkra, ami miatt vállalják ezt az életük kockáztatásával is járó hivatást.

Az előzetes tervek szerint 2007. január 1-jével akarta a kormány bevezetni a változásokat, de a legutolsó kormányzati anyagban már az szerepel, hogy a részletes szakmai koncepciót jövő nyár elejéig kell a kormány elé terjeszteni, azaz a változás legkorábban 2008. január 1-jén léphet hatályba. Bár még nincs meg pontosan, hogy a kormány hogyan akarja átalakítani a szolgálati nyugdíjrendszert, de bizonyos szakértői anyagok azt mutatják, a kormányzati elképzelések rendkívül radikálisak, ez pedig az állományt arra ösztönzi, hogy még a változások előtt hagyják el a testületeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában