Ország-világ

2006.11.08. 06:35

Újabb adótörvény csomag

Több eleme még hatályba sem lépett az adószigorításoknak, de már számos rendelkezést módosítana a kormány. A javaslatok nagy része kedvezményeket tartalmaz.

Dutka Noémi

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Kedvezményt kapnának a mikrovállalkozások, illetve a könyvelőirodák is a jövőre kötelező elektronikus adóbevallás miatt megnövekvő terhek miatt - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Több ponton módosítaná a kormány a nyár közepén elfogadott adótörvénycsomagot – derül ki a szerdai ülés elé terjesztett javaslatokból. Lényeges változás, hogy kedvezményt kapnának a kisvállalkozások, illetve az elszámolásaikat végző könyvelők a jövő évtől kötelező elektronikus adóbevallás miatt megnövekvő költségeik ellentételezéseként. A javaslat szerint a bruttó négymillió forintnál kisebb éves árbevételű vállalkozások, illetve a képviseletüket ellátó, bruttó 25 millió forintot meg nem haladó forgalmú könyvelők, irodák vehetnének igénybe kedvezményt. A számítástechnikai berendezésekre elszámolt értékcsökkenés, valamint az internethasználat együttes költségének tíz százalékát lehet az adóból levonni. Ha mással könyveltetnek a vállalkozások, akkor a szolgáltatásért fizetett díj 15 százalékával csökkenthetik adójukat. Az evások az adó alapját mérsékelhetnék a könyvelésért fizetett díj hatvan százalékával, vagy a 2006–2007-ben beszerzett számítástechnikai berendezések értékének a húsz, valamint az igénybevett internetszolgáltatás díjának a negyven százalékával.

A kormány által tervezett módosítások szerint a pénzintézetek mellett a közszolgáltató szervezeteket – a Magyar Postát, a Diákhitel Központot, a tömegközlekedési vállalatokat, valamint a közüzemi ellátást végzőket – nem terhelné az adó. Más társaságoknak jövőre húszszázalékos adót kell fizetniük azután a kiadás után, amely hiányzik a számlájukról, de elköltését nem tudják igazolni. A bevétel 0,8 százaléka, de legalább háromszázezer forint tartható adómentesen a házipénztárban. Mint korábban jeleztük, hétfőn döntött az Alkotmánybíróság a házipénztári adóra vonatkozó szabályokat kifogásoló beadványokról. A határozat azonban csak november 13-án lesz nyilvános, mivel addig egyéni véleményeket fogalmazhatnak meg a bírák. Lapértesülések szerint a testület megsemmisítette a törvényt, ezt azonban még senki sem erősítette meg.

Jelentősen átalakul jövőre a személyi jövedelemadózás. Még a múlt évben fogadta el a parlament azt a változtatást, miszerint 2007-től megszűnik az a lehetőség, hogy a munkáltatók készítik el az adózók bevallásait. Jövőre a magánszemélyek vagy saját maguk számolnak el az adójukkal, vagy az APEH-től kérik annak megállapítását. A mostani törvénymódosítás szerint a munkáltatóknak továbbra is segíteniük kellene az alkalmazottakat. A magánszemélyek rajtuk keresztül is elküldhetnék az APEH-nak az adó-megállapításhoz szükséges nyilatkozataikat.

Engedett a kormány az Audi nyomásának?

Megváltoztatná a kormány a négyszázalékos társasági különadóra vonatkozó szabályokat is. Az MTI értesülései szerint az úgynevezett szolidaritási adó alapja csökkenthető lenne a kutatást és fejlesztést (k+f) szolgáló beruházások értékével. Az Audi nemrégiben jelentette be, hogy új telephelyeket keres későbbi beruházásaihoz a többletadó bevezetése miatt. Jochem Heizmann, az Audi AG igazgatótanácsának tagja, a győri Audi felügyelőbizottságának elnöke egy héttel ezelőtt vetette fel, hogy a szeptember 1-jétől bevezetett 4 százalékos szolidaritási adó alapját csökkenteni kellene az éves k+f beruházási értékkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában