Ország-világ

2006.11.08. 17:26

Újabb átalakítások a felsőoktatásban

Harmadával csökkentik az agrárágazat, negyedével a pedagógusképzés államilag támogatott keretlétszámát, a bölcsész szakokra fordított pénzeket pedig ötödével

Bánky Bea

Harmadával csökkentik az agrárágazat, negyedével a pedagógusképzés államilag támogatott keretlétszámát, a bölcsész szakokra fordított pénzeket pedig ötödével. Az orvosi szakokra jelentkezők esetében a létszám nem változik, és valamivel több diák tanulhat állami támogatással, ha természettudományi  vagy műszaki képzést nyújtó intézménybe jelentkezik.

A korábban slágerszakmáknak minősülő területeken ugyanis az elmúlt évtizedben túlképzés alakult ki, a divatos diplomával rendelkezők elhelyezkedése a munkaerőpiacon bizonytalanná vált. Az államilag finanszírozott kereteket a szaktárca a piaci igényekre szabja. “A következő, 2007-2008-as tanévre 56 ezer felsőoktatási intézménybe való jelentkezést fog finanszírozni az állam” - mondta Hiller István azután, hogy tegnap a felsőoktatási reform második szakaszának legfontosabb kérdéseiről döntött a kormány.

“A magyar felsőoktatás - ahogy a világon mindenhol - szolgáltatás, az államnak pedig joga van meghatározni, hogy melyek azok a területek, ahol a megszerzett diplomával nagyobb biztonsággal lehet elhelyezkedni” - indokolta Hiller a döntést.

Az oktatási miniszter hozzátette: ez a szám évről-évre változhat, viszont meghatározták, hogy az érettségizők legfeljebb 68 százaléka vehető fel a felsőoktatási intézmények államilag támogatott helyeire. A miniszter szerint az arány meghatározása kiszámíthatóvá teszi a rendszert. Előzetes becslések szerint 2007-ben 82 ezren fognak érettségizni, így jövőre 56 ezer diák “fér be” államilag támogatott helyekre. Tavaly 62200 volt ez a szám. Az, hogy egy-egy intézmény egyes szakjain pontosan hány államilag támogatott férőhelyet határoznak meg, azt a hallgatói kereslet (hogy hová jelentkeznek többen), illetve a diákok egyéni teljesítménye befolyásolja.

Hiller István elmondta: akadhatnak olyan intézmények, amelyek - a képzés alacsonyabb színvonala miatt - a következő években egyáltalán nem számíthatnak költségvetési pénzekre.

A pontrendszer 2008. szeptemberétől átalakul: a diákok 200 pontot szerezhetnek középiskolai teljesítményükkel, 200-at pedig a felvételi vizsgán érhetnek el, továbbá 80 pluszpontot ér az idegennyelv-tudás, a középiskolai tanulmányi versenyen elért helyezés, illetve a kiemelkedő sportteljesítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában