Ország-világ

2006.11.20. 08:41

Újabb romák érkeztek Malmőbe

Újabb baranyai romák érkeztek ki vasárnap Malmőbe: a kint lévő csalódott utazók egy része ugyanakkor hazaindult. A svédek minden bizonnyal kitoloncolják a maradókat.

Tibay Gábor

Vasárnap újabb romák érkeztek a svédországi Malmőbe, ahol időközben többen a távozás mellett döntöttek: a több mint három hete kint lévő romák közül sokan úgy látták, nem éri meg nekik a kilátástalan várakozás, inkább hazajönnek. A malmői repülőtéren azt mondták: a héten további csoportok érkeznek Svédországba. Többen nem voltak hajlandók elismerni vállalkozásuk kudarcát, ehelyett azt mondták, nem bírtak megszokni idegenben, vagy éppenséggel „nem jött be a számításuk”.

Vasárnap ugyanakkor tucatnyian indultak el annak ellenére, hogy konkrét eredményekről nem tudtak beszámolni a kint lévő sorstársak. Sajtóinformációk szerint a svéd városba szombaton megérkezett négy szlovákiai roma is, akik elmondásuk szerint azért indultak útnak, mert látták a tévében, hogy a magyarok nekivágtak Svédországnak. A vasárnap érkezett újabb csoporttal együtt immár körülbelül 250 roma van kint Svédországban.

Az eddig érkezetteket Malmö külvárosában egy átmeneti szállásként üzemelő hotelben szállásolták el, ahol a világ minden tájáról érkező menekülteket fogadják be. A svéd állam továbbra is kitart amellett: a Magyarországról érkező romákat nem fogadják be, nem kapnak politikai menedékjogot, és várhatóan a bevándorlási vizsgálat után kiutasítják őket a skandináv országból.

A vasárnap érkezettekre egyébként ugyanaz várt, mint a csütörtökön útnak induló csoportra: nem fogadta őket senki a malmöi Sturup reptéren, így többen kénytelenek voltak utolsó forintjaikat is a meglehetősen borsos árú repülőtéri taxira áldozni, hogy egyáltalán eljuthassanak a szálláshelyükre. A frissiben Malmöbe jutott csapat több tagja is arról beszélt a távirati iroda tudósítójának: megbánták, hogy egy hamis információ alapján kijöttek Svédországba, és amint lehet hazaindulnak Magyarországra.

Az újonnan érkező magyarokat várhatóan a jövő héten – a migrációs vizsgálat első fordulójának végeztével – Malmőben és a környező településeken lakásokba, apartmanokba helyezik ki. A szállásokon – az utazók elképzeléseivel ellentétesen – mindössze addig maradhatnak, amíg a hatóságok nem döntenek a sorsuk felől: a döntés pedig, ígérték meg a svéd hatóságok – minden bizonnyal negatív lesz a magyarországi romákra nézve.

A svédországi bőségszaruról szóló hírek a hatóságok és a sajtó cáfolata ellenére változatlanul terjednek: a mohácsi romák nagy része, kilencven százaléka tervezte vagy tervezi, hogy a skandináv államban próbál szerencsét.

Valószínűtlennek tartja a Svédországba menedékjogért utazott magyar romák kitoloncolását a menedékjogi szakértő. Nagy Boldizsár nemzetközi jogász nyilatkozatában „abszurd játszmának” minősítette a kialakult helyzetet. „Az elmúlt hetekben-hónapokban Svédországba utazott magyar romák szereptévesztésben vannak. Nem vesznek tudomást arról, hogy uniós jogok vonatkoznak rájuk, ehelyett egy másik rendszerbe képzelik magukat” – jelentette ki az Eötvös Lóránd Tudományegyetem adjunktusa. A szakember ugyanakkor közölte: a romák menedékkérelmük elutasítása után is három hónapig minden korlátozás nélkül Svédországban maradhatnak, de ekkor már semmilyen támogatásra sem jogosultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában