Ország-világ

2006.11.02. 15:58

Zsaroló újságírók Romániában

BAMA

Már hét kolozsvári román újságíró ellen folyik zsarolás alapos gyanúja miatt bűnvádi eljárás, közülük öten vizsgálati fogságban várják az első tárgyalást.

A rendőrség szerint a Gazeta sajtótröszt vezetői több üzletembert és politikust – köztük a miniszterelnök egyik tanácsadóját – megzsaroltak azzal, hogy amennyiben nem kötnek hirdetési szerződést az általuk vezetett lappal, a nyilvánosság elé tárják vélt vagy valós bűncselekményeiket.

A Gazeta vezetői több ízben tízezer eurós nagyságrendben követeltek védelmi pénzt. Az újságírók ellen tucatnyi feljelentés érkezett, ezek nyomán a rendőrség a Buna Ziua, Ardeal és a Gazeta Clujului napilapok szerkesztőségéből elvitte a számítógépeket, a bejáratot pedig lepecsételte. A letartóztatott újságírók a sajtószabadságra hivatkozva tiltakoznak az eljárás ellen, bár valamennyi román szakmai szervezet elhatárolódott tőlük. A MediaSind országos román sajtószakszervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy az eset a hírlapírás hitelvesztéséhez vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában