Ország-világ

2006.12.11. 12:13

Pénzjutalom hét kormánytagnak

Hat miniszter és Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos munkájával a legelégedettebb Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, őket pénzjutalomban részesítette a kormányfő.

Europress-összeállítás

A sajtóhírekben megjelent több milliós tételnél jóval kevesebbel jutalmazta hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azokat a  minisztereket, akiknek elégedett volt a munkájával. Prémiumra a kormánytagok a jövőben is számíthatnak. A kormányszóvivő ugyanakkor azt közölte, ezentúl új teljesítményértékelő rendszer bevezetésével a jutalmazás előre meghatározott, nyilvános követelményeknek megfelelően történik majd. A most megjutalmazottaknak szánt prémiumot személyenként is megindokolta a kormányfő.

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter három heti illetményének megfelelő összeget (925 000 forint) kap „a fenntartható és igazságos nyugdíjrendszer új szabályozásában, valamint a szociális ellátórendszer átalakításában elvégzett munkájáért”. Az elmúlt hónapok alatt erről az derült ki: a nyugdíjreform keretében januártól a dolgozó nyugdíjasok 8,5 százalékos járulékot fizetnek. Előrehozott nyugdíj mellett nem lehet a pénzt folyósítani, ha a minimálbérnél többet keres valaki. Emelkedik az előrehozott nyugdíj korhatára is. Az új nyugdíjszámítás szerint 2008-tól 8 százalékkal kevesebb pénzt kap, aki a jövőben megy nyugdíjba.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter 3 heti illetményének megfelelő összeghez (925000) jut „a magyar haderőreform folytatásáért, a minisztérium hatékony átszervezéséért”. Ennek előkészítése jegyében a hadiipari cégek részleges privatizációja mellett folytatódik a honvédségi ingatlanok értékesítése: a tárca ebből összesen mintegy 33 milliárd forint bevételre számít. A hadsereg 30 ezres keretlétszámát 24500 főre csökkentik. Hiller István oktatás és kulturális miniszter 3 heti illetményének megfelelő összeget (mintegy 925 000 forintot) kap „a felsőoktatási reform második szakaszának előkészítéséért és elindításáért”. A tandíj bevezetésével kapcsolatos bejelentését országszerte máris diáktüntetések kísérték. A reform része a tanárok kötelező óraszámának emelése, és közvetve közel tízezres pedagógus elbocsátásának előkészítése is.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter két heti illetményének megfelelő összeget (620 000 forintot) vehet fel „az egészségügyi reformtörvények kidolgozásában nyújtott teljesítményéért, illetve az egészségügyi reform első ütemének elindításáért”. Az ebben foglaltak dióhéjban: a 300 forintos vizitdíj, ágydíj bevezetése, a kórházösszevonás, vagy éppenséggel a patikaliberalizáció bevezetése. Veres János pénzügyminiszter ugyancsak két heti illetményének megfelelő összeget (620 000 forintot) kap a konvergenciaprogram elkészítéséért. Veresnek mindenesetre már lehetett gyakorlata az efféle dokumentum előállításában: az euró bevezetéséhez szükséges gazdasági kiigazításokat tartalmazó tervet csak a harmadik nekifutásra sikerült elfogadtatni Brüsszellel.

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos 1 havi illetményének (1,2 millió forintot megfelelő) összeget kap „az Új Magyarország Fejlesztési Terv elkészítéséért, a fejlesztési terv szakmai és társadalmi egyeztetésének sikeres lebonyolításáért, az operatív programok előkészítéséért”. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 1 havi illetményének megfelelő összeget ( 1,2 millió forintot) vehet fel „a széleskörű partnerségen nyugvó új agrárpolitika megteremtéséért, valamint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv eredményes végrehajtásáért”. A 12 ezer főt foglalkoztató tárcától ugyanakkor 2500 embert bocsátanak el. Saját reform nem köthető a nevéhez, ám igaz: a magyar termények külföldi piacra jutását segítő szerződéseket kötött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában