Ország-világ

2007.01.06. 19:36

6-7 százalékos béremelés várható

Szinte biztos, hogy tíz százalék alatt marad az idei béremelési javaslat. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban péntek estére közeledtek az álláspontok, az álláspontok valahol 6-7 százalék körül találkozhatnak.

BAMA

Az ülés nyilvános és zárt tárgyalási fordulóin a szakszervezetek pénteken már elfogadhatónak neveztek egy 8-11 százalékos ajánlást, a munkáltatói érdekképviseletek a 4-7 százalékos, a kormányzati oldal 5,5-9 százalékos sávot jelölt meg elfogadhatónak. A tárgyalást január 19-én folytatják, addig az egyes érdekképviseletek testületi döntést kérnek a lehetséges kompromisszumról. Ha lesz bérmegálapodás, akkor az csak a közszférában vehető készpénznek. A magáncégek maguk döntenek a béremelésről, és egyáltalán nem biztos, hogy betartják azt.

A szakszervezetek hivatkoztak arra, hogy a munkavállalók nettó jövedelme a magasabb járulékfizetés miatt eleve 3,5 százalékkal csökken. A kismértékű reálbérjavulás érdekében 15 százalék körüli országos bruttó béremelési ajánlatra tartottak igényt. A munkáltatói érdekképviseletek is arra hivatkoztak, hogy a tervezetthez képest lényegesen magasabb lesz a cégek adó- és járulékterhe 2007-ben. Ilyen feltételekkel lehetetlen kigazdálkodni országos átlagban a 3,5-6 százalékos keresetemelést. Érveltek azzal is, hogy az esetleges elbocsátáshulám a szakszervezeteknek sem lehet érdeke.

A kormányzati oldal eredetileg a 6-6,2 százalékos inflációhoz mérten tette meg javaslatát a 6-6,5 százalékos keresetemelési ajánlásra, de hajlik a kompromisszumra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában