Ország-világ

2007.01.20. 07:45

A gyermekszülés vagy az anya élete fontosabb?

Most már a daganatos betegség miatt méhüket elvesztő nők is visszakaphatnák a reményt a gyermekszülésre

Bánky B.

„Sok nőnek segíthetünk, hogy legnagyobb vágya teljesüljön” – mondta Giuseppe Del Priore, a New York Downtown Hospital onkológusa. Ő vezeti azt a nemzetközi orvoscsoportot, amely most készül a világ első sikeres méhátültetésére. A rákspecialista példaként említette egyik női betegét, aki terhesen autóbalesetet szenvedett, elveszítette férjét, magzatát és a méhét ki kellett operálni.

A daganatos betegség miatt méhüket elvesztő nők is visszakaphatnák a reményt a gyermekszülésre. Del Priore hangsúlyozta, a műtét kockázattal jár, de a nőknek kell választaniuk, akik közül sokak számára a gyerekszülés mindennél fontosabb az életben. Épp ezért erkölcsi vita tartja lázban az amerikaiakat. Egyes transzplantációs specialisták szerint az esetleges teherbe esés lehetőségénél sokkal nagyobbak a kockázatok, amelyek a nő és a magzat egészségét, életét fenyegetik. A kételkedők közül Thomas Murray, egy New York bioetikai intézetet vezetője például úgy látja: az ügy egy sor orvosi és morális kérdést vet fel.

Az operációt végző nemzetközi csapatnak magyar tagjai is vannak, akik a fővárosi Szent István Kórház orvosai. „A méhátültetés már az elkövetkező években hozzáférhető lesz a magyarországi nők számára is” – mondta az InfoRádiónak Ungár László osztályvezető főorvos. A méhátültetés mellett azon is dolgoznak, hogy miként távolítható el a méhnyakrák úgy, hogy közben a terhesség és a szülés lehetősége se vesszen el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában