Ország-világ

2007.01.07. 15:01

A posta eladásától tart a Fidesz

A kisebb postahivatalok tervezett bezárásával a magyar kormány az állami cég privatizációját készíti elő, állítja Manninger Jenő.

BAMA

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint csak minimális megtakarítással járna a kisebb postahivatalok bezárása. Az MTI kérdésére válaszolva a fideszes politikus elmondta: a Magyar Posta a 2009-es piaci liberalizáció után is versenyképes maradhat. Ódor Ferenc közölte: a Fidesz a parlament elé viszi a postahivatalok bezárásának kérdését. A két politikus kérdésre válaszolva elmondta: nem kizárt, hogy tiltakozások, demonstrációk lesznek a postabezárások ellen. Arról azonban később döntenek, hogy a Fidesz támogatja-e ezeket a megmozdulásokat - tette hozzá Ódor.

"Az elmúlt években a Gyurcsány-kormány már elhatározta, hogy ellehetetleníti a vidéket, hiszen postákat is zár be. (...) Nem indokolja ezt a posta gazdasági eredménye, hiszen az elmúlt években nyereséges volt. Hétmilliárd forint volt a nyeresége tavaly, idén is mintegy 3-4 milliárd nyereséget terveznek. Azt lehet mondani, hogy itt valami más áll a háttérben: én úgy gondolom, hogy egyértelműen a privatizációt készítik elő" - jelentette ki Manninger Jenő.

Az ellenzéki politikus szerint csak minimális megtakarítással járna a kisebb postahivatalok bezárása, ráadásul a magánosításból befolyó pénzt valószínűleg "elnyelné" az állam.

Az MTI kérdésére válaszolva a fideszes politikus elmondta: a Magyar Posta a 2009-es piaci liberalizáció után is versenyképes maradhat. Ódor Ferenc szerint el kellene érni, hogy a Magyar Postának egyeztetni kelljen az önkormányzatokkal a hivatalok bezárása előtt. Ódor Ferenc idézte a Zempléni Településszövetség felmérését, amelyből kitűnik, hogy a megkérdezett kilencszáz önkormányzat kilencven százaléka ellenzi a postahivatalok bezárását, illetve a mobilposta-rendszert.

A Magyar Posta 2841 állandó hivatalából 1800-at tartana meg, ezer településen vállalkozókra bízná az üzemeltetést, számos hivatalát pedig már az év végéig bezárná - írta csütörtöki számában a Népszabadság. A lap értesülései szerint az átalakítás a postai piac 2009-es liberalizációjáig befejeződne. Folytatódna az eddig mintegy ezer településen működő mobilposta-szolgáltatás fejlesztése is.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában